Μας ακούει ο «κοριός» της NSA. Υπερσύγχρονο κέντρο παρακολούθησης στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Ellada

29.10.2013

Μας ακούει ο «κοριός» της NSA

Στην αμερικανική πρεσβεία είχε εγκατασταθεί ένα υπερσύχρονο κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών, αποκαλύπτει το «Der Spiegel».

Σύμφωνα με έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΝSA) των ΗΠΑ που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό, εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στη Βασιλίσσης Σοφίας, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.

Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο παλαιό κτήριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Παρέμβαση Ομπάμα προς τη NSA

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να διαχωρίσουν τις ικανότητές τους στην παρακολούθηση από τις πράξεις τους, καθώς κορυφώνεται η κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν γίνει στόχος των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας.

Σε συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion του ομίλου ABC, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να μιλήσει για τις κατηγορίες σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ.

«Τους δίνουμε οδηγίες, αλλά τα τελευταία χρόνια οι ικανότητές τους αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν. Για αυτόν τον λόγο προχώρησα σε επανεξέταση των δραστηριοτήτων αυτών, για να είμαι βέβαιος ότι αυτό που είναι ικανές να κάνουν δεν συμπίπτει με αυτό που κάνουν» είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) που ειδικεύεται στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τις δραστηριότητες της οποίας έφεραν στο φως οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το Fusion, ο Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να αναφερθεί στο θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού «Der Spiegel», που προκάλεσαν σοκ στη γερμανική κοινή γνώμη και οδήγησαν το Βερολίνο να ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν ούτε θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της Άνγκελα Μέρκελ, σε μία διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν τέτοιες δραστηριότητες να έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν.

Έκτακτη συνεδρίαση στη Γερμανία για τις παρακολουθήσεις

Οι Γερμανοί βουλευτές θα αφιερώσουν στις 28 Νοεμβρίου μια έκτακτη σύνοδο της βουλής στην υπόθεση αυτή.

Το «Der Spiegel», το οποίο είχε αποκαλύψει τις υποψίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αυτό, έκανε το Σαββατοκύριακο νέες αποκαλύψεις γράφοντας πως η Μέρκελ παρακολουθούνταν στην πραγματικότητα από το 2002, δηλαδή πριν καν γίνει καγκελάριος (2005) και όταν στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Τζορτζ Μπους.

Επιπλέον, το γερμανικό περιοδικό διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε από το 2010 την ύπαρξη του προγράμματος υποκλοπών εις βάρος της Άνγκελα Μέρκελ.

Η αντίδραση της Ισπανίας

Η Ισπανία ζήτησε χθες εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τις καταγγελλόμενες τηλεφωνικές υποκλοπές, ενώ η θύελλα που έχει προκληθεί από τις παρακολουθήσεις της NSA δεν λέει να εξασθενήσει, παρόλο που η Ουάσινγκτον αρνείται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε ότι παρακολουθούνταν το τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την «El Mundo», η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν μέσα σ’ έναν μήνα στην Ισπανία, η οποία προστίθεται έτσι στον μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που κατασκοπεύονταν, όπως η Γαλλία.

«Οι πρακτικές αυτές, αν αποδειχθούν, είναι ανάρμοστες και απαράδεκτες ανάμεσα σε σύμμαχες και φίλες χώρες» ήταν η αντίδραση του ισπανικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου εκλήθη σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στη Μαδρίτη Τζέιμς Κόστος.

Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο αρμόδιος υφυπουργός της Ισπανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ίνιγκο Μέντες ντε Βίγκο κάλεσε τις Αρχές των ΗΠΑ να παράσχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις φερόμενες υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία.

zougla.gr

presveia

Στο παιχνίδι των υποκλοπών η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

Κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Μόνο στην Ελλάδα, τη Μόσχα και τη Βιέννη μονάδες παρακολούθησης σε συνδυασμό με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό.

Έγγραφο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας που δημοσίευσε το Spiegel κατονομάζει και την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών.

Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών, γνωστές ως Special Collection Service τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών Υπηρεσιών, δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές ανά τον πλανήτη, οι 19 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Ευρώπη.

Πρώτη στην ευρωπαϊκή λίστα εμφανίζεται η Αθήνα, όπου εκτός από τη μονάδα SCS υπάρχει, σύμφωνα με το έγγραφο, και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.

Από τις 19 ευρωπαϊκές πόλεις, μόνο στην Αθήνα, τη Μόσχα και τη Βιέννη συναντώνται μονάδες σε συνδυασμό με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό, ενώ στο Μιλάνο εντοπίζονται μόνο μηχανήματα παρακολούθησης.

Οι πράκτορες των μονάδων SCS εργάζονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και υπό το καθεστώς της διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια των πρεσβειών τα οποία έχουν ειδική θωράκιση.

Οι μονάδες έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικών επικοινωνιών.

Συνήθως τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές τύπου «Ποτέμκιν» για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που «παράξενοι κλωβοί» στις ταράτσες των αμερικανικών πρεσβειών ανά τον κόσμο απασχολούν δημοσιογράφους και ερευνητές.

Ήταν Νοέμβριος του 2000 όταν στα πλαίσια ερευνών για το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης δορυφορικών και ασύρματων επικοινωνιών Εσελον ειδικοί εντόπισαν χώρους «ύποπτους» για την φιλοξενία εξοπλισμού υποκλοπών στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Μάικ Φροστ, πρώην υπάλληλος των καναδικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί από την NSA στην εγκατάσταση μηχανημάτων παρακολούθησης σε αμερικανικές και καναδικές πρεσβείες.

Αναλύοντας φωτογραφίες της πρεσβείας, συμπέρανε πως τουλάχιστον ένα μέρος του τελευταίου ορόφου θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για συλλογή και ανάλυση δεδομένων που υποκλέπτονται από ασύρματες επικοινωνίες.

Ο Καναδός πρώην πράκτορας εκτίμησε πως μπορεί να υπήρχαν τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη κεραιών, συνολικά περίπου 18 στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για την υποκλοπή διαφορετικών σημάτων.

Από τον αριθμό και τα είδη των κεραιών, ο Φροστ συμπέρανε ότι πρόκειται για επιχείρηση παρακολούθησης 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Ανάμεσα στα δεδομένα που μπορούσαν να υποκλέπτουν ήταν

  • επικοινωνίες κινητών,
  • ψηφιακών και
  • αναλογικών ασύρματων τηλεφώνων,
  • βομβητών,
  • ασύρματο ίντερνετ,
  • δορυφορικών τηλεφώνων
  • και στοιχεία συναλλαγών μέσω ΑΤΜ.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει για την πρεσβεία στη Λευκωσία και ο ερευνητής δημοσιογράφος Ντάνκαν Κάμπελ, από εκείνους που αποκάλυψαν την ύπαρξη συστήματος παρακολουθήσεων Έσελον.

Πηγή : news247.gr

Προηγούμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: