Απαγορεύθηκε η καθιερωμένη πασχαλιάτικη λιτανεία της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας στο Μοντρεάλ, εξαιτίας των Χασιδικών Εβραίων.

09.04.2012

Η καθιερωμένη πασχαλιάτικη λιτανεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Outremont του Μόντρεαλ – που τελείται εδώ και μισό αιώνα – ακυρώθηκε, λόγω σύγκρουσης σε «θέματα που αφορούν την πίστη και τους δημόσιους χώρους».

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο Δήμος απαγόρευσε τις παρελάσεις και τις πομπές, ως απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων που αφορούν μια θρησκευτική ομάδα – την υπερ-ορθόδοξη κοινότητα των Χασιδικών Εβραίων (Hasidic Judaism), η παρουσία της οποίας είναι έντονη στην περιοχή.

Η απόφαση προήλθε ως αποτέλεσμα της πρόσφατης διαμάχης μεταξύ της αυξανόμενης χασιδικής κοινότητας και των κυρίως ‘κοσμικών’ τους γειτόνων στο Outremont, μια κεντρική συνοικία του Μόντρεαλ που είναι το σπίτι της πνευματικής και πολιτικής τάξης του Κεμπέκ.

Ο δήμαρχος και η πλειοψηφία των συμβούλων του Outremont ψήφισαν τη Δευτέρα να παγώσουν τις πομπές μετά από μια δυσάρεστη αντιπαράθεση τον περασμένο μήνα, μεταξύ ενός δημοτικού συμβούλου που είναι γνωστός για την επιτήρηση της χασιδικής κοινότητας, και τα μέλη αυτής της κοινότητας. Η σύγκρουση – που δημοσιεύτηκε στο YouTube – κατέληξε σε φωνές, εκτόξευση χαρακτηρισμών και τελικά, την παρέμβαση της αστυνομίας.

Σε απάντηση, το Outremont αποφάσισε ότι δεν θα επιτρέψει στην χασιδική αίρεση να διοργανώσει μια πομπή που είχε προγραμματίσει αυτό το μήνα για να σηματοδοτήσει την επίσκεψη ενός μεγάλου ραβίνου από την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Στην πομπή θα συμμετείχαν πάνω από 1.000 οπαδοί.

«Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή τώρα για να κάνουμε νυχτερινές λιτανείες», είπε η Δήμαρχος Marie Cinq-Mars σε συνέντευξή της την Πέμπτη. «Πρέπει να είμαστε συνετοί αυτή την στιγμή. Οι εντάσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται. Πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μου«.

Ο δήμος επισημαίνει την υψηλή συγκέντρωση τόπων λατρείας διάφορων θρησκευτικών δογμάτων, στα όριά του και ότι το μορατόριουμ ισχύει για όλους. Αυτό σημαίνει ότι το «πάγωμα», θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουνίου.

Στην λιτανεία του Αγίου Νικολάου συμμετέχουν εκατοντάδες ενορίτες που γυρνάνε γύρω από την εκκλησία, μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου, κρατώντας κεριά. Μέλη της εκκλησίας λένε ότι ποτέ κανείς στη γειτονιά δεν διαμαρτυρήθηκε για τις πομπές, οι οποίες άρχισαν το 1964.

Ο πατέρας Γεώργιος Lagodich, εφημέριος του ναού, είπε ότι η σύγκρουση μεταξύ του δήμου και της χασιδικής κοινότητας «δεν έχει τίποτα να κάνει με εμάς

«Είναι τρέλα», είπε. «Η πομπή μας είναι ήσυχη και γαλήνια. Δεν είναι απλά μία γιορτή, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας μας».

Η σύγκρουση υπογραμμίζει τις ευρύτερες εντάσεις με την χασιδική κοινότητα του Outremont, όπου αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο έως το ένα τέταρτο του πληθυσμού της περιοχής. Πέρυσι, οι κάτοικοι ψήφισαν σε δημοψήφισμα να απορριφθεί η επέκταση της Χασιδικής συναγωγής στα σύνορα με το Μόντρεαλ.

Αναδημοσίευση από : http://sakis24.blogspot.com/2012/04/blog-post_9894.html#more

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=38782&Itemid=157

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: