«Σύνδρομο της Αβάνας»: Με ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς «χτύπησαν» Αμερικανούς διπλωμάτες.

«Σύνδρομο της Αβάνας»: Με ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς «χτύπησαν» Αμερικανούς διπλωμάτες.

Περίπου 1.000 Αμερικανοί διπλωμάτες και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών που εμφάνισαν μια μυστηριώδη ασθένεια, την αποκαλούμενη «Σύνδρομο της Αβάνας», ενδέχεται να στοχοθετήθηκαν με παλμούς ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, σύμφωνα με μια αμερικανική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Οι παλμοί ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, ιδίως στο εύρος των ραδιοσυχνοτήτων, εξηγούν ευλόγως» την ωταλγία, τους ιλίγγους και άλλα συμπτώματα ορισμένων από εκείνους που εμφάνισαν την πάθηση, την οποία ανέφεραν πρώτοι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα το 2016.

Την έκθεση αυτή συνέταξαν ειδικοί εντός και εκτός της κυβέρνησης, κατόπιν αιτήματος της διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς και του υποδιευθυντή της CIA Ντέιβιντ Κόεν.

Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων «δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα από γνωστές περιβαλλοντικές ή ιατρικές υποθέσεις» σε μια υποομάδα των ασθενών, αναφέρεται στην έκθεση. Ο ακριβής αριθμός αυτών των προσώπων δεν αποκαλύπτεται στην αδιαβάθμητη σύνοψη των συμπερασμάτων.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί επίσης στη Ρωσία, την Κίνα, το Τατζικιστάν και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες.

Τα ευρήματα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα στα οποία κατέληξε το 2020 μια μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Στις 20 Ιανουαρίου μια ενδιάμεση έκθεση της CIA συμπέρανε ότι είναι απίθανο η Ρωσία ή κάποια άλλη ξένη δύναμη να κρύβεται πίσω από αυτά τα «αφύσικα υγειονομικά συμβάντα». Η CIA ωστόσο σημείωσε ότι περίπου 24 από τις 1.000 περιπτώσεις παραμένουν μέχρι τώρα ανεξήγητες.

Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δεν διερευνάται ποιος ευθύνεται. Όμως τα συμπεράσματά της πιθανότητα θα απογοητεύσουν νυν και πρώην αξιωματούχους που ακόμη δεν διαθέτουν μια σαφή εξήγηση για τη χρόνια πάθηση.

«Στόχος μας δεν ήταν να αναζητήσουμε ευθύνες ή να τις αποδώσουμε σε έναν ξένο αντίπαλο. Ψάχναμε την αιτία», είπε στους δημοσιογράφους ένας Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα «είναι γνήσια και αδιάσειστα», βασισμένοι στις ιατρικές αναφορές και τις συνεντεύξεις που πήραν από γιατρούς και ασθενείς. Υπάρχει όμως «κενό πληροφόρησης» για την πηγή αυτών των «ηλεκτρομαγνητικών παλμών».

Άτομα που έχουν εκτεθεί κατά λάθος σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια –όπως ραδιοκύματα, φούρνους μικροκυμάτων και ακτίνες Χ– έχουν αναφέρει μια «αίσθηση» παρόμοια με τα συμπτώματα που ανέφεραν τα θύματα του Συνδρόμου της Αβάνας.

Οι υπέρηχοι θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν τα συμπτώματα, αλλά μόνο αν το θύμα ήταν πολύ κοντά στην ακτίνα τους, επειδή «ο υπέρηχος δεν διαδίδεται καλά στον αέρα και μέσω των οικοδομικών υλικών». Οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες και η κατάθλιψη, δεν μπορούν από μόνοι τους να εξηγήσουν τα κυριότερα συμπτώματα του Συνδρόμου.

Πηγή


Σύνδρομο της Αβάνας

Το Σύνδρομο της Αβάνας είναι ιατρικό σύνδρομο το οποίο έχει αναφερθεί ότι έβλαψε πολλά μέλη του προσωπικού της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Καναδά στην Αβάνα της Κούβας, από τα τέλη του 2016. Στη συνέχεια, η εμφάνιση του συνδρόμου έχει αναφερθεί και σε ορισμένες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Το 2017, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κούβα για επιθέσεις σε προσωπικό που προκάλεσαν ποικίλα παθολογικά συμπτώματα στην υγεία τους. Οι ΗΠΑ τότε μείωσαν τον αριθμό του προσωπικού της πρεσβείας τους. Πρόσθετα το 2018, Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κίνα ξαφνικά παρουσίασαν προβλήματα υγείας, παρόμοια με αυτά των διπλωματών στην Κούβα, και επίσης ασθένησαν και πράκτορες της CIA που υπέφεραν από συμπτώματα του ανεξιχνίαστου συνδρόμου.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA το 2018, αποκάλυψε εγκεφαλικές βλάβες των ατόμων αυτών, αλλά χωρίς να είναι σαφείς οι αιτίες τους. Άλλη μελέτη θεώρησε ως ύποπτη αιτία τη βλάβη από ένα νέο «όπλο μικροκυμάτων». Μέχρι και σήμερα τα ακριβή αίτια παραμένουν ασαφή και αδιευκρίνιστα, με κάποιες υποψίες για βλάβες που προκαλούνται από ακτινοβολία ή ραδιοκύματα. Ο Δρ Ντάγκλας Σμιθ, διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης του Εγκεφάλου Penn, στη μελέτη του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα γι’ αυτό το σύνδρομο μέχρι σήμερα, αφού ήδη μερικοί ασθενείς έχουν ανακάμψει, ενώ άλλοι διατηρούν ακόμα τα ίδια συμπτώματα».

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε επίσημο προσδιορισμό για την αιτία του λεγόμενου Συνδρόμου της Αβάνας, αλλά ανώνυμες πηγές πληροφοριών και δύο πρόεδροι των ΗΠΑ ήδη εξέφρασαν υποψίες στα ΜΜΕ ότι η Ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη γι’ αυτό.

Τον Φεβρουάριο 2022 ανακοινώθηκε ότι οι ανεξήγητες αυτές ασθένειες προκαλούνται από έκθεση σε μικροσυσκευές που εκπέμπουν στοχευμένα ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και υπερήχους. Η ανακοίνωση προέκυψε από αναφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το λεγόμενο, Σύνδρομο της Αβάνας.

Πηγή


Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: