Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Κατατέθηκε η τροπολογία.

Δεν είναι υποχρεωτικός, είναι αναγκαίος
Δεν είναι ποινή, είναι αντίτιμο υγείας
Δεν είναι μέτρο καταστολής, είναι μέτρο προτροπής
Δεν είναι τιμωρία, είναι προστασία…
 
Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης…
 
(Δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Το μαύρο άσπρο. Η απόλυτη αντιστροφή της λογικής και της πραγματικότητας).
 
Νά τι έλεγε ο ίδιος λίγο καιρό πριν: 
 
18 Οκτωβρίου: «δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν να εμβολιαστεί, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έφτασαν στα όριά τους, δεν πρόκειται να υποβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς».
 
3 Νοεμβρίου: «κρίναμε ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όριά της» και ότι «όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε τόσο μεγαλύτερες οι αντιδράσεις».

Πριν από λίγα μόνο 24ωρα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε πως «Το δημοκρατικό κράτος, δε μπορεί να βάλει κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί»
 
 
Ο ίδιος βέβαια, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, άλλαξε άρδην το αφήγημα του και δήλωσε ότι: «Δύσκολη αλλά εθνικά απολύτως αναγκαία» η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό. 
 
Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών, «άδειασε», εξέθεσε ανεπανόρθωτα και τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος τασσόταν αναφανδόν κατά της υποχρεωτικότητας. «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκατομμυρίων πολιτών είναι αντίθετος με τη συνταγματική τάξη» είχε δηλώσει ο κ.Πλεύρης σε πρόσφατη συνέντευξή του,

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
 
Αντίθετη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών εμφανίζεται η Αθηνά Λινού κάνοντας λόγο για «ακραίο» και «άνισο»μέτρο. 

«Είναι ακραίο γιατί το μόνο επόμενο που μας μένει είναι να πιάνουμε τον κόσμο και να τον εμβολιάζουμε με τη βία», σχολίασε η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λινού για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ακραίο το μέτρο – Άλλο να δίνεις κίνητρα, άλλο να τιμωρείς.Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πολιτών άνω των 60 ετών έως τις 16 Ιανουαρίου, την οποία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Όπως ορίζεται στην τροπολογία, στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

Ειδικά για αυτό τον μήνα, στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στο ήμισυ, δηλαδή στα 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται το σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.

Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022,για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19.

Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Όπως επισημαίνεται σε αυτή, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού Covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η.12.1961. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ποιοι δεν υποχρεούνται στον εμβολιασμό

Δεν υπέχουν την υποχρέωση εμβολιασμού:

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν στη διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Η συμμόρφωση με την υποχρέωση αποδεικνύεται διαζευκτικά μέσω:

α) Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 της Ε.Ε. (EU Digital Covid Certificate EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό Covid-ι9,

β) βεβαίωσης εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256),

γ) βεβαίωσης νόσησης που επιβεβαιώνεται με θετικό διαγνωστικό έλεγχο της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β’ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας,

δ) ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας.

Πηγή

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: