Ελένη Ανδρουλάκη. Εναλλακτικές »Θεραπευτικές» Μέθοδοι. Μια νέα μορφή πνευματικού ολοκληρωτισμού. (Γ’. Βελονισμός).

Διαβάστε εδώ και τα υπόλοιπα μέρη του άρθρου:

Ελένη Ανδρουλάκη. Εναλλακτικές »Θεραπευτικές» Μέθοδοι. Μια νέα μορφή πνευματικού ολοκληρωτισμού. (Α’. Οι απαρχές της εναλλακτικής »Ιατρικής». Διασαφηνίζοντας τους όρους. Η »Ιατρική» της Νέας Εποχής)

Ελένη Ανδρουλάκη. Εναλλακτικές »Θεραπευτικές» Μέθοδοι. Μια νέα μορφή πνευματικού ολοκληρωτισμού. (Β΄ Ομοιοπαθητική)


Ελένη Ανδρουλάκη. Εναλλακτικές »Θεραπευτικές» Μέθοδοι. Μια νέα μορφή πνευματικού ολοκληρωτισμού. (Γ’. Βελονισμός).

5. Λίγα λόγια για τον Βελονισμό

Το πρόβλημα με το βελονισμό, τόσο από επιστημονικής όσο και από Χριστιανικής πλευράς είναι η θεωρητική του βάση στην οποία στηρίζεται η πρακτική του. Ο βελονισμός είναι μέρος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, η οποία έχει έντονο φιλοσοφικο-θρησκευτικό χαρακτήρα. «Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (εφεξής ΠΚΙ) βλέπει την ανθρωπότητα σαν την πραγμάτωση της ενώσεως της ενέργειας του Ουρανού και της Γης… η ΠΚΙ διδάσκει ότι τα όργανα του σώματος πηγαίνουν πέρα από τις σωματικές λειτουργίες τους και εργάζονται σαν υποδοχείς και μεταδότες της κοσμικής ενέργειας»1. Κατά την ΠΚΙ, όταν η ενέργεια «τσι» ή «κι» ή «ζωτική ενέργεια» ρέει ομαλά στο σώμα, ο οργανισμός λειτουργεί κανονικά, όταν όμως η ροή αυτής της υποτιθέμενης ενέργειας διαταράσσεται, τότε προκαλούνται ασθένειες, που είναι το αποτέλεσμα δήθεν ενεργειακών ανισορροπιών. Αυτές τις ανισορροπίες προσπαθεί να διορθώσει ο βελονιστής2 -διότι «η λαβή της βελόνας δρα σαν αγωγός μεταξύ του ασθενή και της κοσμικής ενέργειας»3 – όπως και οι λοιποί «θεραπευτές» σιάτσου, ρέικι και άλλων «ενεργειακών θεραπειών». Όμως «η ιατρική έρευνα ποτέ δεν θα μπορέσει να αποδείξει ότι το ξεμπλοκάρισμα του τσι μέσω βελονισμού ή άλλου τρόπου είναι αποτελεσματική θεραπεία ενάντια σε ασθένειες. Το τσι εξ ορισμού θεωρείται μη-ανιχνεύσιμο από τις μεθόδους της εμπειρικής επιστήμης»4.

Κατά την ΠΚΙ στην οποία στηρίζεται ο βελονισμός «η ζωτική ενέργεια του σώματος (τσι ή κι) κυκλοφορεί μέσω καναλιών, που ονομάζονται μεσημβρινοί, και που συνδέονται με σωματικά όργανα και λειτουργίες»5. Αλλά «οι μεσημβρινοί δεν έχουν υλική ή ανατομική υπόσταση και δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη πορεία αγγειακού ή νευρικού στελέχους»6.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ενάντια σε Απάτες Υγείας (NCAHF) «ο βελονισμός αποτελεί αναπόδεικτη μορφή θεραπείας… η θεωρία και η πρακτική του βασίζονται σε πρωτόγονες και φανταστικές ιδέες για την υγεία και την ασθένεια, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση…τα θεωρούμενα ως αποτελέσματα του βελονισμού πιθανώς οφείλονται σε συνδυασμό προσδοκίας, υποβολής, συντελεστικής εξαρτημένης μάθησης και άλλων ψυχολογικών μηχανισμών»7.

To NCAHF επισημαίνει μεταξύ άλλων και τα εξής8: αρχικά υπήρχαν 365 σημεία βελονισμού που αντιστοιχούσαν στις ημέρες του έτους, αλλά ο αριθμός τους σταδιακά αυξήθηκε σε πάνω από 2000· η ζωτική δύναμη τσι δεν έχει βάση στην ανθρώπινη φυσιολογία· οι μεσημβρινοί είναι ανύπαρκτοι και οι θέσεις τους δεν σχετίζονται με εσωτερικά όργανα άρα ούτε με την ανατομία· τα σημεία βελονισμού είναι επίσης υποθετικά9 και μάλιστα οι διάφοροι βελονιστικοί χάρτες δίνουν διαφορετικές θέσεις για τα σημεία βελονισμού· ο ωτοβελονισμός ο οποίος βασίζεται στην αντίληψη ότι το σώμα και τα όργανα απεικονίζονται στο αυτί επίσης δεν αποδεικνύεται επιστημονικά10· από τα 46 ιατρικά περιοδικά που εκδίδονται από τον Κινέζικο Ιατρικό Σύλλογο ούτε ένα δεν είναι αφιερωμένο στο βελονισμό· η ανακούφιση των συμπτωμάτων δύσκολα αξιολογείται αντικειμενικά· ο χρόνιος πόνος είναι συχνά κυκλικός με περιόδους ύφεσης, ενώ ο οξύς πόνος μειώνεται με το χρόνο και χωρίς παρέμβαση· το 30-35% του πόνου ελαττώνεται με την υποβολή ή το φαινόμενο placebo και μόνο.

O ειδικός ηλεκτροφυσιολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Κωστόπουλος, διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται σύνδεση μεταξύ ορισμένων σημείων στο δέρμα όπου οι βελονιστές βάζουν τις βελόνες και οργάνων του σώματος11. Και ο διδάκτωρ Ιατρικής Γεώργιος Ιεραπετριτάκης αποκαλύπτει την προσωπική του εμπειρία: «σπούδασα βελονισμό 5 χρόνια και είδα την απάτη του θέματος»12. Επίσης ο Dr Charles Fager, ομότιμος πρόεδρος του Τμήματος Νευροχειρουργικής της Lahey Κλινικής στη Μασαχουσέτη, τονίζει: «Δεν υπάρχει η παραμικρότερη απόδειξη που να δείχνει ότι ο βελονισμός επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία του οργανισμού…Ο βελονισμός είναι ουσιαστικά μια μορφή απάτης και θα έπρεπε να είναι εκτός νόμου»13.

Το αυστραλιανό Συμβούλιο  Επιστήμης και Υγείας βεβαιώνει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στους ισχυρισμούς των βελονιστών και τα πορίσματα της έρευνας κλινικών δοκιμών και θεωρεί ότι οι ασθενείς πρέπει να πληροφορούνται για την αναπόδεικτη κατάσταση του βελονισμού και τα πιθανά δυσμενή αποτελέσματά του14.

Η αμερικανική «Επιτροπή για την Επιστημονική Διερεύνηση Υπερφυσικών Φαινομένων» (CSICOP) έστειλε ομάδα μελέτης στην Κίνα, με σκοπό τη διερεύνηση μεθόδων της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής όπως ο βελονισμός, η μοξοθεραπεία, η βοτανοθεραπεία, το τσι-κουνγκ (qigong) κ.α. Η αποστολή παρατήρησε και συζήτησε με θεραπευτές ΠΚΙ, είδε πώς εξασκείται η ΠΚΙ στα επίσημα κέντρα του Πεκίνου, αλλά συμμετείχε και  στις εργασίες της «Κινέζικης Ένωσης Επιστήμης και Τεχνολογίας» (CAST), η οποία πολεμά την ψευδοεπιστήμη στην Κίνα, και στη συνέχεια δήλωσε στην αναφορά της ότι

πολλές από τις μεθόδους της ΠΚΙ στηρίζονται στην ομοιοπαθητική μαγεία, στη μαγεία εξ επαφής15, στο μυστικισμό και σε μαγικούς τρόπους σκέψεις που «είναι ντροπή για την επιστημονική κοινότητα στο σύνολό της»16.

Τελικά το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι «δεν επείσθησαν πως η ΠΚΙ  έχει αποδείξει αντικειμενικά τους ισχυρισμούς της ότι μπορεί να θεραπεύσει συγκεκριμένες ασθένειες… δεν βρήκαμε καμία απόδειξη ότι η ΠΚΙ είναι αποτελεσματική εκεί όπου η δυτική Ιατρική έχει αποτύχει… η ΠΚΙ φαίνεται να έχει έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν της χειροπρακτικής, της ομοιοπαθητικής, της φυσιοπαθητικής και του θεραπευτικού αγγίγματος, δηλαδή των δικών μας δυτικών ψευδοεπιστημών»17.

Επιπλέον, ο βελονισμός είναι θεμελιωμένος πάνω στην κινέζικη θρησκεία του Ταοϊσμού και τη θρησκευτική διδασκαλία της Κίνας για το Γιν και το Γιανγκ. Το Γιν και το Γιανγκ αποτελούν δύο αντίθετες αρχές, την αρχή του καλού και του κακού, οι οποίες δήθεν ρυθμίζουν το σύμπαν και οι οποίες πρέπει να συνεργάζονται για να υπάρχει ισορροπία, υγεία και αρμονία στον άνθρωπο και τον κόσμο. Σκοπός του βελονισμού είναι να επαναφέρει σε αρμονική κατάσταση αυτές τις δύο θεϊκές δυνάμεις18 οι οποίες πρέπει να συνδυαστούν για να βγει η «αλήθεια», το «Ένα», ή «Τάο». Το πόσο απέχει αυτό από τη Χριστιανική διδασκαλία που λέει ότι ο Θεός είναι ένας, ο Θεός είναι μόνο καλός και το κακό δεν έχει υπόσταση, αφού το κακό είναι η διαστρέβλωση του καλού, είναι σαφές.

«Το κλασικό μέχρι σήμερα κείμενο της θεωρίας και της πρακτικής του βελονισμού, το Nei-ching, είναι βασισμένο σε ανατολικές θρησκευτικές θεωρίες που αφορούν στη φύση του σύμπαντος.  Όλη η φύση και το σύμπαν (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου) υπάρχουν αιωνίως ως δονήσεις μιας απρόσωπης, διπολικής ενέργειας, που ονομάζεται Γιν και Γιανγκ. Το κλειδί της πνευματικής, διανοητικής και σωματικής ευημερίας σύμφωνα με αυτόν τον Ταοϊστικό δυαλισμό είναι η ισορροπία μεταξύ της θετικής και αρνητικής όψης αυτής της ενέργειας»19, την οποία διαχειρίζονται οι βελονιστές (και άλλοι «θεραπευτές»), ακόμα και οι γιατροί-βελονιστές: «ψηλαφίστε το σώμα που έχετε να βελονίσετε, νοιώστε την δόνησή του…μπορεί να χρειαστεί να προσφέρετε και λίγη από την δική σας ενέργεια, χωρίς να εξαντληθεί(!) … πρέπει στο άκρο της βελόνας να αφιχθεί η ενέργεια του σώματος, το TCHI (τσι), η βιοενέργεια, για να μπορέσει να δράσει θεραπευτικά. Η βελόνα πρέπει να γίνει αγωγός ενέργειας.»20!

Καλά θα πουν κάποιοι, το γεγονός ότι ο βελονισμός βασίζεται σε κινέζικες θρησκευτικές θεωρίες, όπως αυτή του Ταοϊσμού και του Γιν-Γιανγκ, τι σχέση μπορεί να έχει με επιστήμονες-ιατρούς;  Απ’ ότι φαίνεται έχει. Αν δει κανείς το πρόγραμμα εκπαίδευσης ιατρών στο βελονισμό θα δει ότι κρίθηκε αναγκαίο οι γιατροί που είναι υποψήφιοι βελονιστές να διδάσκονται και μαθήματα όπως το Τάο, η θεωρία Γιν-Γιανγκ και διάφορες άλλες φιλοσοφίες21, πράγμα που αποδεικνύει σαφέστατα ότι ο βελονισμός δεν μπορεί να αποκοπεί από το θρησκευτικό του υπόβαθρο. Κι αυτό γιατί οι κινέζικες θρησκευτικές αντιλήψεις βρίσκονται στον πυρήνα του22.

Μάλιστα ο Ελβετός ιατρός Samuel Pfeifer επισημαίνει ότι η θεραπεία ασθενών με βελόνες «επαναφέρει στους παλαιότερους γιατρούς, πιθανόν στους πνευματιστές σαμάνους. Αυτοί έκαναν τελετουργικά παρόμοια με αυτά που βρίσκουμε σήμερα στις λατρείες βουντού, που επιχειρούν να εκδιώξουν πονηρά πνεύματα μπήγοντας βελόνες στο σώμα»23 Η πνοή δηλαδή που εμφύσησε ο Θεός στον άνθρωπο καταντά «μια ενέργεια που χειραγωγείται από τους σαμάνους, από τις βελόνες του βελονισμού κτλ»24.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι το αβασάνιστο άνοιγμα προς μια επίδραση άγνωστης ενέργειας, την οποία προσπαθούν να κατευθύνουν ή να «εξισορροπήσουν» οι όποιοι «θεραπευτές», κρύβει πολλούς κινδύνους. Σύμφωνα με το Λεξικό Αιρέσεων «Οι Χριστιανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν καταφεύγουν στις λεγόμενες εναλλακτικές ή φυσικές θεραπευτικές μεθόδους, όπως ο βελονισμός, η γιόγκα, η αρωματοθεραπεία κτλ στην πραγματικότητα είτε μυούνται στον Ταοϊσμό ή άλλες αποκρυφιστικές τεχνικές ή δέχονται τις δαιμονικές ενέργειες αυτών».

6. Η ευθύνη μας

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να τονισθεί ότι  παρόλη τη συστηματική προσπάθεια επιβολής τους, οι εναλλακτικές μέθοδοι δεν μπορούν να σταθούν ούτε από επιστημονική ούτε από θεολογική σκοπιά.

Δεν ξέρω τι προεκτάσεις μπορεί να έχουν τα λόγια του Dave Hunt «Η νέα παγκόσμια θρησκεία του Αντιχρίστου θα θεωρηθεί επιστημονική»25, ξέρω όμως τι λέει η Γραφή: «Προσέχετε μήπως σας εξαπατήσει κανείς με την ψευδοφιλοσοφία και την αδειανή από ωφέλιμο περιεχόμενο απάτη, που στηρίζεται όχι σε θεία αποκάλυψη, αλλά στην παράδοση των ανθρώπων και είναι φτιαγμένη σύμφωνα με τη στοιχειώδη και παιδαριώδη θρησκευτική διδασκαλία του πλανωμένου κόσμου και όχι σύμφωνα προς την διδασκαλία του Χριστού»26.

Το οποίο σημαίνει ότι αν οι Χριστιανοί μάθουν ότι υπάρχει μεταφυσική στις ρίζες κάποιου πράγματος, αν μάθουν ότι κάτι έχει ύποπτη πνευματική προέλευση και επιμένουν να το χρησιμοποιούν ή να το προβάλλουν, τότε έχασαν την ελευθερία του καθαρού νου και είναι όχι μόνο ανίκανοι να αντισταθούν αλλά και έτοιμοι να δεχθούν όποιον ολοκληρωτισμό θελήσει να τους επιβληθεί- χωρίς καν να διακόψουν τον ύπνο τους. Το απευχόμαστε.

Παραπομπές

1 Dr Le Kim, Wei-chi, «Health Consciousness», Φεβρουάριος 1989, Χ:1
2 http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/acu.html
3 http://altmed.flash.gr/enc/acupuncture/topic/?id=12
4 http://www.holisticonline.com/shiatsu/hol_shiatsu_intr.htm
5 Carroll R.T., ένθ. ανωτ., σελ. 5.
6 http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/acu.html
7 http://altmed.flash.gr/enc/acupuncture/topic/?id=71
8 http://www.ncahf.org/pp/acu.html
9 ένθ. ανωτ.
10 Τα σημεία του βελονισμού διαφέρουν από σχολή σε σχολή. Οι βελονιστές διαφωνούν ως προς τα «σωστά» σημεία.
11 Παρόμοιες αντιλήψεις ότι ένα μέρος του σώματος είναι χάρτης εσωτερικών οργάνων συναντούμε και στην ιριδολογία (η ίριδα του ματιού είναι ο χάρτης) και στην ρεφλεξολογία (το πέλμα του ποδιού είναι ο χάρτης). (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 4/5/2003).
12 Στην εκπομπή «Ντέρμπι» του Π. Παναγιωτόπουλου, στο τηλεοπτικό κανάλι Extra, Ιούνιος 2001.»[13] http://www.bloomington.in.us/~1gthscac/occultism.nam.htm
14 http://www.skeptics.com/au/journal/acufacts.htm
15 http://www.csicop.org/si/9607/china.html
16 http://www.csicop.org/si/9609/china.html
17 ένθ. ανωτ.
18 Αρχιμ. Τσιάκκα Χριστοφόρου ένθ. ανωτ., σελ. 146-147.
19 http://www.watchman.org/profile.acupro.htm
20 http://users.med.auth.gr/~karanik/greek/velonesg.htm
21 http://users.med.auth.gr/~karanik/greek/commerc/school.program.htm
22 http://www.watchman.org/profile.acupro.htm
23 ένθ. ανωτ.
24 http://www.pawcreek.org/articles/endtimes/AlternativeMedicine.htm
25 http://www.crossroad.to/articles2/sorcery.htm
26 ΚΟΛ. Β΄: 8

Πηγή: Περιοδικό Παρακαταθήκη, τεύχος 37, Ιούλιος – Αύγουστος 2004

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: