Ο πόλεμος αύριο : Όπλο λέιζερ θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά σε αμερικανικό πλοίο.

Το νέο όπλο λέιζερ στη φάση των δοκιμών. Στο βίντεο, η αόρατη δέσμη καταρρίπτει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (Εικόνα, βίντεο: US Navy)

09.04.2013

Ο πόλεμος αύριο : Όπλο λέιζερ θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά σε αμερικανικό πλοίο.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2014 θα αναπτύξει για πρώτη φορά ένα όπλο λέιζερ σχεδιασμένο να καταστρέφει μικρά πλοία και να καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροπλάνα. Σε μια άλλη εξέλιξη, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ χαρακτήρισε και επίσημα ως όπλα έξι εργαλεία κυβερνοπολέμου.

«Το μέλλον είναι εδώ» σχολίασε στο Reuters ο Πίτερ Μόρισον του Γραφείου Ναυτικής Έρευνας, το οποίο επέβλεψε την ανάπτυξη του νέου όπλου λέιζερ.

Έπειτα από τις επιτυχείς δοκιμές, το όπλο των 32 εκατ. δολαρίων θα εγκατασταθεί στο αποβατικό USS Ponce που χρησιμοποιείται ως πλωτή βάση στη Μέση Ανατολή.

To ναυτικό έχει ήδη δημοσιοποιήσει το βίντεο μια δοκιμής στην οποία η υπέρυθρη, αόρατη δέσμη του λέιζερ στοχεύει για λίγα δευτερόλεπτα ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο μέχρι να πάρει φωτιά.

Το λέιζερ λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται βαριά και ακριβά πυρομαχικά, και το κόστος κάθε βολής περιορίζεται σε λιγότερο από ένα δολάριο.

«Αν συγκρίνει κανείς αυτό το νούμερο με τα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που κοστίζει η εκτόξευση ενός πυραύλου, τα πλεονεκτήματα του νέου όπλου γίνονται σαφή» επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο ναύαρχος Μάθιου Κλάντερ, επικεφαλής της Ναυτικής Έρευνας.

Στο μεταξύ, μια νέα έκθεση της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου αναφέρεται στα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των όπλων λέιζερ, ή «όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας» όπως προτιμά να τα ονομάζει ο στρατός.

«Τα λέιζερ ενδέχεται να μην λειτουργούν ικανοποιητικά, ή να μην λειτουργούν καθόλου, στη βροχή ή την ομίχλη» επισημαίνει η έκθεση.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει στο μεταξύ τις δοκιμές ενός μικρότερου όπλου λέιζερ, σχεδιασμένου για την εξουδετέρωση μικρών σκαφών.

Ο αμερικανικός στρατός επενδύει επίσης στο «λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων», ή FEL, το οποίο θα μπορεί να ρυθμίζεται ώστε να λειτουργεί σε πολλά μήκη κύματος και να εξουδετερώνει τις ατμοσφαιρικές διαταραχές. Αν η πρόοδος στην ανάπτυξη του FEL συνεχιστεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η ισχύς της δέσμης θα μπορούσε να αυξηθεί στο 1 Megawatt τη δεκαετία του 2020.

Aυτό σημαίνει ότι το λέιζερ θα μπορεί να λιώνει 600 μέτρα ατσάλι το δευτερόλεπτο.

Κυβερνοόπλα στην αεροπορία

Σε μια άλλη εξέλιξη που δείχνει το μέλλον του πολέμου τον 21ο αιώνα, η πολεμική αεροπορία χαρακτήρισε επίσημα ως όπλα έξι εργαλεία κυβερνοπολέμου, τα οποία όμως δεν κατονομάζονται.

Η απόφαση έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις μυστικών υπηρεσιών ότι οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ είναι πλέον σημαντικότερη απειλή από την τρομοκρατία.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πιστεύεται ευρέως ότι κρύβονται πίσω από το ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet, το οποίο εκτιμάται ότι είχε σχεδιαστεί ειδικά για να σαμποτάρει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

news.in.gr

Χτυπημένη από την αόρατη δέσμη, η εξωλέμβιος παίρνει φωτιά

11.04.2013

Άμυνα δέσμης. Επιτυχής δοκιμή για όπλο λέιζερ του αμερικανικού ναυτικού.

Στις πρώτες δοκιμές που πραγματοποιούνται στην ανοιχτή θάλασσα, ένα όπλο λέιζερ που αναπτύσσει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέστρεψε από απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου τους κινητήρες ενός σκάφους-στόχου.

Στο βίντεο που δημοσιοποίησεη κατασκευάστρια εταιρεία Northrop Grumman, μια λάμψη εμφανίζεται ξαφνικά στη μία από τις δύο εξωλέμβιες μηχανές του μικρού σκάφους. Λίγο αργότερα, οι δύο κινητήρες έχουν πάρει φωτιά αφήνοντας το φουσκωτό ακυβέρνητο.

«Υπήρχε μια έξαψη στην αίθουσα ελέγχου όταν η μηχανή καταστράφηκε. Είναι ένα μεγάλο βήμα, μια κατ’ αρχήν απόδειξη για τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας» δήλωσε ο Κουέντιν Σόλτερ, ειδικός του Γραφείου Ναυτικής Ενέργειας.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ελπίζει ότι την επόμενη δεκαετία παρόμοια όπλα λέιζερ θα προστατεύουν τα αμερικανικά πλοία από εχθρικά σκάφη ή ακόμα και από εισερχόμενους πυραύλους.

Στην τελευταία δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ένα λέιζερ στερεάς κατάστασης, στο οποίο η δέσμη παράγεται κατά τη διέλευση ηλεκτρονίων μέσα από έναν κρύσταλλο. Τοποθετημένο στο κατάστρωμα του παροπλισμένου αντιτορπιλικού USS Paul Foster, το λέιζερ εκπέμπει παλμούς φωτός με ισχύ 15 Kilowatt.

Ακόμα ισχυρότερο θα είναι το λεγόμενο όπλο «λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων», ή FEL, το οποίο θα μπορεί να ρυθμίζεται ώστε να λειτουργεί σε πολλά μήκη κύματος και να εξουδετερώνει τις ατμοσφαιρικές διαταραχές.

Αν η πρόοδος στην ανάπτυξη του FEL συνεχιστεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η ισχύς της δέσμης θα μπορούσε να αυξηθεί στα 100 Kilowatt το 2015 και στο 1 Megawatt τη δεκαετία του 2020.

Aυτό σημαίνει ότι το λέιζερ θα μπορεί να λιώνει 600 μέτρα ατσάλι το δευτερόλεπτο.

news.in.gr

20.02.2011

Υπερόπλο ακτίνων. Πειραματικό στρατιωτικό λέιζερ στοχεύει σε νέο ρεκόρ.

Το λέιζερ με την ισχυρότερη δέσμη του κόσμου, ικανό να λιώνει έξι μέτρα ατσάλι το δευτερόλεπτο, ετοιμάζεται τώρα να γίνει ακόμα ισχυρότερο.

Χάρη στη βελτίωση του συστήματος από το οποίο αντλεί ενέργεια, το «λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων», ή FEL, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην τελική του θέση, τα καταστρώματα των αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Ο επιταχυντής που τροφοδοτεί το λέιζερ λειτουργεί πλέον στην τάση-ρεκόρ των 500 Kilovolt, ανακοίνωσε το Εθνικό Εργαστήριο «Τόμας Τζέφερσον» της Βιρτζίνια, το οποίο αναπτύσσει το όπλο σε συνεργασία με το Γραφείο Ναυτικής Έρευνας του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι σήμερα, ο επιταχυντής λειτουργούσε μέχρι τα 320 Kilovolt, τάση που επαρκούσε για την παραγωγή μιας δέσμης λέιζερ με ισχύ 14 Kilowatt.

Το νούμερο δεν ακούγεται μεγάλο -είναι μόλις δέκα φορές μεγαλύτερο από την ισχύ ενός μέσου σεσουάρ. Δεδομένου όμως ότι όλη αυτή η ισχύς εστιάζεται σε μια πολύ μικρή επιφάνεια, είναι αρκετή ώστε το λέιζερ να μπορεί ήδη να διαπερνά έξι μέτρα ατσάλι σε ένα δευτερόλεπτο.

Αν η πρόοδος συνεχιστεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η ισχύς της δέσμης θα μπορούσε να αυξηθεί στα 100 Kilowatt το 2015 και στο 1 Megawatt τη δεκαετία του 2020. Και αυτό σημαίνει ότι το λέιζερ θα μπορεί τελικά να λιώνει όχι έξι, αλλά 600 μέτρα ατσάλι το δευτερόλεπτο.

Κανένα εχθρικό πλοίο, και κανένας εισερχόμενος πύραυλος, δεν θα μπορούσε να αντέξει αυτή τη ζέστη.

Ρυθμίσατε, πυροδοτήσατε

Σε αντίθεση με τα συμβατικά λέιζερ, το FEL μπορεί να ρυθμίζεται ώστε να λειτουργεί σε ένα εύρος διαφορετικών συχνοτήτων -αυτό σημαίνει ότι οι χειριστές θα μπορούν να αλλάζουν το μήκος κύματος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (για παράδειγμα, ανάλογα με την υγρασία του αέρα) ώστε το όπλο να μην χάνει τη φονική αποτελεσματικότητά του.

Στα περισσότερα συμβατικά λέιζερ, τα φωτόνια από τα οποία αποτελείται η δέσμη παράγονται με διέγερση ενός υλικού μέσου, συνήθως μιας μικρής ποσότητας αερίου ή ενός διαφανούς κρυστάλλου. Στα λέιζερ αυτά, η ακτινοβολία που εκπέμπεται έχει πάντα ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος.

Το FEL είναι διαφορετικό, αφού δεν χρησιμοποιεί αέρια ή κρυστάλλους αλλά μια δέσμη ελεύθερων ηλεκτρονίων, τα οποία παράγονται από έναν «εγχυτήρα ηλεκτρονίων» -ένα ογκώδες σύστημα σαν επιταχυντής. Το FEL μπορεί έτσι να αλλάζει μήκος κύματος από τα μικροκύματα μέχρι το υπέρυθρο, το ορατό φως και τις ακτίνες Χ.

Η τάση των 500 Kilowatt που πέτυχε το FEL στο Εργαστήριο Τζέφερσον αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. «Είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στον κόσμο» ανέφερε στο FoxNews.com ο Κάρλος Χερνάντεζ-Γκαρσία, επικεφαλής της ανάπτυξης του συστήματος.

Μετά τις τελευταίες τεχνικές βελτιώσεις, το πρωτότυπο του συστήματος έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στη φάση των δοκιμών στην ανοιχτή θάλασσα.

Πρόσφατα, η εταιρεία Boeing εξασφάλισε συμβόλαιο 163 εκατ. δολαρίων για τη δοκιμή ενός FEL των 100 Kilowatt γύρω στο 2015.

Το πρόβλημα είναι ότι το κανόνι ηλεκτρονίων που τροφοδοτεί το λέιζερ έχει μήκος 73 μέτρα, και είναι υπερβολικά μακρύ για να μπορεί να εγκατασταθεί σε πολεμικά πλοία.

Οι ερευνητές του Τζέφερσον, του Γραφείου Ναυτικής Έρευνας και της Boeing θα προσπαθήσουν τώρα να κοντύνουν το κανόνι μέχρι τα περίπου 15 μέτρα.

Ακόμα όμως κι αν δεν πετύχουν αυτό το στόχο μέχρι το 2015, το σίγουρο είναι ότι το μέλλον του πολέμου ανήκει στα λεγόμενα όπλα «κατευθυνόμενης ενέργειας»: Εκτός από το FEL, η Boeing αναπτύσσει και ένα χημικό, αερομεταφερόμενο λέιζερ, ως όπλο αντιπυραυλικής άμυνας.

Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε από το Κογκρέσο να διπλασιάσει στα 60 εκατομμύρια δολάρια τα ετήσια κονδύλια για τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας.

news.in.gr

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: