Αιφνιδιαστική παραίτηση μυστήριο του Πάπα Βενέδικτου.

11.03.2013

Αιφνιδιαστική παραίτηση του Πάπα

Αποχωρεί στο τέλος του μήνα από τον θρόνο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, σύμφωνα με πηγές του Βατικανού.

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ηλικίας 85 ετών, ανέλαβε το 2005 τον θρόνο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μετά τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, Φρεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο Πάπας θα αποχωρήσει την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις 20.00 το βράδυ.

Πρόκειται για μία εντελώς απροσδόκητη εξέλιξη που αποτελεί την πρώτη παραίτηση Πάπα μετά το 1415. Το κονκλάβιο των Καρδιναλίων που θα επιφορτιστεί με την εκλογή του νέου Πάπα αναμένεται να συνεδριάσει στα μέσα Μαρτίου, οπότε -όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης- η εκλογή του νέου Ποντίφικα θα έχει ανακοινωθεί περί τα τέλη Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι ο εκκλησιαστικός νόμος επιτρέπει την παραίτηση του εκάστοτε Πάπα, εφόσον ο ίδιος ο Ποντίφικας το επιθυμεί.

Ο καρδινάλιος, Τζόζεφ Ράτζινγκερ, ήταν καθηγητής πιάνου και αρχικά δεν επιθυμούσε να αναλάβει τα ηνία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας καθώς το 2005 σκεφτόταν σοβαρά να συνταξιοδοτηθεί.

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος δήλωσε πως αισθάνεται ότι δεν είναι πλέον αρκετές οι δυνάμεις του για να συνεχίσει να προσφέρει στην Εκκλησία από αυτή την τόσο σημαντική θέση. Ο Πάπας ανακοίνωσε αρχικά την απόφασή του μιλώντας στα λατινικά στο πλαίσιο συνάντησης με καρδινάλιους του Βατικανού.

«Αφού εξέτασα επιμόνως τη συνείδησή μου μπροστά στον Θεό κατέληξα στη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω βαθέως γήρατος, δεν είναι σε θέση πλέον να διασφαλίσουν την αποτελεσματική άσκηση των ποιμαντορικών μου καθηκόντων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακριβείς λόγοι της αιφνιδιαστικής παραίτησης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, αν και από τα συμφραζόμενα φαίνεται πως πρόκειται για λόγους υγείας.

http://www.zougla.gr/kosmos/article/efnidiastiki-paretisi-tou-papa

Την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ανακοίνωσε το ιταλικό ραδιόφωνο.

Ο Πάπας θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, την απόφασή του ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πάπας Βενέδικτος στα λατινικά, κατά τη διάρκεια συμβουλίου για την αγιοποίηση μαρτύρων του Οτράντο.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση στην ιστορία του Βατικανού, καθώς η τελευταία φορά που παραιτήθηκε ποντίφικας ήταν το 1415, με την περίπτωση του Πάπα Γρηγόριου του Ζ΄.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε ότι η απόφαση του Βενέδικτου έχει να κάνει με θέματα υγείας. Ο 85χρονος έχει «πλήρη επίγνωση της βαρύτητας της απόφασής του», όμως πιστεύει ότι δεν έχει τις δυνάμεις να διοικήσει την Καθολική Εκκλησία, λόγω της ηλικίας του.

Σχετικά με τη διαδοχή του, αξιωματούχος του Βατικανού δήλωσε ότι η περίοδος μέχρι την εκλογή νέου Πάπα θα είναι «όσο το δυνατό συντομότερη».

Ο Πάπας Βενέδικτος παραιτείται μετά από 8 περίπου χρόνια στην κορυφή της Καθολικής Εκκλησίας. Είχε εκλεγεί από το κονκλάβιο τον Απρίλιο του 2005.

http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/278765/vomva-paraiteitai-o-papas-venediktos

Η επιστολή παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου

Τα λόγια του στο συμβούλιο ήταν τα εξής:

»Αγαπητοί Αδερφοί,

Σας προσκάλεσα σε αυτό το συμβούλιο, όχι μόνο για τις τρεις αγιοποιήσεις, αλλά και για να σας επικοινωνήσω μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας. Αφού εξέτασα επανειλημμένως ενώπιον του Θεού τη συνείδησή μου, κατέληξα στη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της μεγάλης ηλικίας, δεν είναι πλέον κατάλληλες για να ασκώ την παπική διοίκηση. Έχω επίγνωση ότι αυτή η διοίκηση, λόγω της ουσιαστικής πνευματικής της φύσης, πρέπει να ασκείται όχι μόνο με λέξεις και πράξεις, αλλά με προσευχή και μαρτύριο. (…)

Για το λόγο αυτό, και αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα αυτής της πράξης, με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι αποποιούμαι τα καθήκοντα του Επισκόπου της Ρώμης, Διαδόχου του Άγιου Πέτρου, τα οποία μου εμπιστεύθηκαν οι καρδινάλιοι στις 19 Απριλίου του 2005, ώστε από την 28η Φεβρουαρίου στις 20:00 ο επισκοπικός θρόνος της Ρώμη, του Αγίου Πέτρου, να είναι κενός και το Κονκλάβιο να εκλέξει τον νέο ανώτατο ποντίφικα.

Αγαπητοί αδελφοί, σας ευχαριστώ ειλικρινώς για όλη την αγάπη και το έργο με τα οποία με στηρίξατε στη διοίκησή μου και ζητώ συγχώρεση για όλα μου τα ελαττώματα».

http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/278791/i-epistoli-paraitisis-toy-papa-venediktoy

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: