Παρακολούθηση με σύστημα μεθόδου γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιόλι), για υποδίκους και καταδίκους.

Ηλεκτρονικές συσκευές για τον αστράγαλο χρησιμοποιούνται σε αρκετές χώρες για την παρακολούθηση κρατούμενων σε κατ΄οίκον περιορισμό  

12.09.2012

Επιτροπή που συγκρότησε το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη χρήση του λεγόμενου «ηλεκτρονικού βραχιολιού» στην παρακολούθηση κρατούμενων που βρίσκονται σε άδεια, ή και για όσους βρίσκονται υπό περιοριστικούς όρους.

«Έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή το έργο της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα για την εισαγωγή στο σωφρονιστικό σύστημα μεθόδου γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιόλι) για υποδίκους αλλά και καταδίκους, με εξαίρεση κατηγορίες εγκλημάτων, η βαρύτητα των οποίων δεν επιτρέπει την επιλογή εναλλακτικών μορφών κράτησης» δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Για τις άδειες

Αναφερόμενος στο φαινόμενο των κρατουμένων που δεν επιστρέφουν από τις άδειες, ο υπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα αφορά μόνο το 2,52% των περιπτώσεων (σημ. μας : και με πρόσχημα το 2,5% θέλουν να περάσουν »ηλεκτρονικό βραχιόλι» στο 100% ;). Παρ’ όλα αυτά, ο Ποινικός Κώδικα θα τροποποιηθεί για το θέμα των αδειών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι, σε περίπτωση παραβίασης των όρων της άδειας, ο κρατούμενος δεν θα δικαιούται νέα τακτική ή εκπαιδευτική άδεια πριν από την πάροδο τριών ετών, και όχι ενός έτους όπως ισχύει σήμερα, από την επιστροφή ή σύλληψή του.

Ηλεκτρονικό βραχιόλι

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό βραχιόλι, τα αδικήματα στα οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο θα κριθούν από την επιτροπή σε υλοποίηση απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής της περασμένης Βουλής.

Η επιτροπή θα καθορίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος αγοράς του ηλεκτρονικού βραχιολιού, το εάν θα θα εφαρμόζεται σε πλημμελήματα ή και κακουργήματα μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, το εάν θα καθιερωθεί μόνο για τους αδειούχους, ή και σε όσους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, κλπ.

Συνωστισμός στις φυλακές

Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται σήμερα στους 12.479, ενώ η συνολική χωρητικότητα των φυλακών είναι 9.300 θέσεις.

Από τους 12.479 κρατουμένους, οι 7.887 είναι αλλοδαποί, οι 562 γυναίκες και οι 587 ανήλικοι. Για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών στις ελληνικές φυλακές κρατούνται 4.136, ενώ οι ισοβίτες ανέρχονται στους 977.

Από το συνολικό αριθμό των κρατουμένων οι 4.254 είναι υπόδικοι, ενώ οι κρατούμενοι για χρέη ανέρχονται στους 36.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231212814

Advertisements
Προηγούμενο άρθρο
Σχολιάστε

1 σχόλιο

  1. Κατερίνα

     /  18/09/2012

    Προβληματισμός για το ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού
    http://www.onisimos.gr/index.php/news/159-2012-09-17-05-46-54

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: