Η κλιματική αλλαγή ενοχοποιείται για τους τελευταίους καύσωνες.

Οι κλιματικές αλλαγές «γεννούν» περισσότερους καύσωνες υποστηρίζει ομάδα ερευνητών  

07.08.2012

Τα τελευταία χρόνια πολλές περιοχές του πλανήτη έχουν χτυπηθεί από μεγάλης έντασης και διάρκειας καύσωνες που σε ορισμένες περιπτώσεις πήραν ακόμη και τη μορφή ξηρασίας και μάλιστα σε «ανύποπτες» περιοχές όπως παραδείγματος χάριν στη Ρωσία πριν από δύο χρόνια.

Ερευνητές στις ΗΠΑ αποφάσισαν να αναζητήσουν την αιτία του φαινομένου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τελευταίοι καύσωνες είναι προϊόν των κλιματικών αλλαγών που συντελούνται στον πλανήτη, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν την παγκόσμια θερμοκρασία το διάστημα 1980-2010 και έκαναν συγκρίσεις με εκείνη που επικρατούσε στη Γη το διάστημα 1950-1980. Υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες και μάλιστα στις πιο ακραίες τους μορφές κάνουν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνιση τους.

«Οι πρόσφατοι καύσωνες συνδέονται ευθέως με την κλιματική αλλαγή. Οι πιθανότητες το φαινόμενο να οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες είναι μηδαμινές. Θα έλεγα ότι οι πιθανότητες να αποτελούν οι καύσωνες προϊόν ενός μηχανισμού της φύσης είναι παρόμοιες με εκείνες που έχει κάποιος να παραιτηθεί από τη δουλειά του και να παίζει λόττο ελπίζοντας ότι θα κερδίζει συνεχώς για να πληρώνει τους λογαριασμούς του και να ζει» αναφέρει σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο Τζέημς Χάνσεν του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι αντιδράσεις

Ακρως επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν στο άκουσμα των νέων αποτελεσμάτων άλλοι ειδικοί. «Πρόκειται για πολύ παρακινδυνευμένη εκτίμηση. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει αυξητική τάση στην εμφάνιση καυσώνων αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπήρξε ανάλογη τάση σε κάποιες περιόδους του παρελθόντος πριν κάνει την εμφάνισή της η κλιματική αλλαγή που βιώνει ο πλανήτης σήμερα» αναφέρει ο Πίτερ Σκοτ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

Παρ’ όλα αυτά πρόσφατες μελέτες ενισχύουν τα αποτελέσματα της ομάδας του Ινστιτούτου Goddard δείχνοντας ότι τόσο η περυσινή ξηρασία στο Τέξας όσο και ο καύσωνας που «έπληξε» τη Ρωσία πριν από δύο χρόνια θα ήταν σχεδόν απίθανο να συμβούν χωρίς τη συμβολή της κλιματικής αλλαγής.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231208512

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: