Καύσωνας: χρήσιμες οδηγίες.

08.07.2012

Οι ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο, είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και γενικά όσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα (πχ καρδιοπαθείς, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κ.α). Προσοχή, ο καύσωνας δεν κάνει διακρίσεις. Όλοι θα πρέπει να πάρουμε προφυλάξεις.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναφέρει χρήσιμες συμβουλές που θα μας προφυλάξουν από τον φλογερό ήλιο.

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.

Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.

Κάντε πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.

Βάλτε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ

Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.

Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.

Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.

Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Πηγή : http://www.iatropedia.com/articles/read/2245

Τι είναι η θερμοπληξία;

Η θερμοπληξία είναι μια λειτουργική διαταραχή του ανθρώπινου οργανισμού, που εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή, και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70%, γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματά της;

Τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να είναι:

 • δυνατός πονοκέφαλος,
 • ατονία,
 • αίσθημα καταβολής δυνάμεων,
 • τάση για λιποθυμία,
 • πτώση της αρτηριακής πίεσης,
 • ναυτία,
 • εμετοί και
 • ταχυκαρδία.

Στις σοβαρότερες μορφές εμφανίζεται

 • πυρετός,
 • εμετοί,
 • διάρροια,
 • διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος,
 • απουσία εφίδρωσης,
 • απώλεια αισθήσεων,
 • μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου,
 • ενώ, σε ακραίες περιπτώσεις, κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

• Τα νεογνά και τα βρέφη
• Οι ηλικιωμένοι
• Τα παχύσαρκα άτομα και οι αλκοολικοί
• Τα άτομα με χρόνια νοσήματα (καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, πνευμονοπαθείς κ.λπ.)
• Άτομα που παίρνουν φάρμακα σε συνεχή βάση (διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, ινσουλίνη κ.λπ.).

Πρώτες Βοήθειες

• Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε δροσερό μέρος, ευάερο και σκιερό ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν.
• Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα ώστε να αερίζεται καλά το σώμα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε μέσο (πχ. Βεντάλια)
• Βρέχουμε με κρύο νερό το πρόσωπο, το λαιμό και το σώμα γενικά.
• Τοποθετούμε ψυχρά επιθεμάτα στο μέτωπο και στο κεφάλι.
• Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα (χέρια και πόδια) με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
• Δίνουμε να εισπνεύσει ξύδι, αιθέρα ή αμμωνία, και αν μπορεί να πιεί του δίνουμε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει ο οργανισμός τις απώλειες εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
• Τέλος, αν η κατάσταση του είναι πολύ βαριά πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Αναδημοσίευση από : http://www.zougla.gr/greece/article/prostateftite-apo-ton-kafsona

Πηγή: http://diatrofi.gr

Ο ορισμός του κύματος καύσωνα δεν είναι στάνταρτ σύμφωνα με την Ε.Ε. Η EuroHEAT καθόρισε σαν κύμα καύσωνα την περίοδο κατά την οποία η μέγιστη εμφανής και η μίνιμουμ θερμοκρασία είναι πάνω από την 90η ποσοστιαία μηνιαία κατανομή (της θερμοκρασίας) για τουλάχιστο δύο ημέρες.

Τα κύματα καύσωνα, σύμφωνα με την επιτροπή της Ε.Ε., που χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη διάρκεια και υψηλή ένταση έχουν και την υψηλότερη επίδραση στην θνησιμότητα. Σε εννέα Ευρωπαϊκές πόλεις που αναλύθηκαν από την EuroHEAT (Αθήνα, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Μιλάνο, Μόναχο, Παρίσι, Ρώμη και Βαλένθια) η εκτιμούμενη αύξηση στην θνησιμότητα κατά την διάρκεια του καύσωνα ποίκιλε από το 7,6% έως το 33,6%. Η επίδραση στην θνησιμότητα του καύσωνα που είχε μεγαλύτερη διάρκεια (για παράδειγμα περισσότερες από 4 ημέρες) ήταν 1,5 έως 5 φορές υψηλότερη, σε σύγκριση με τα κύμα καύσωνα που διαρκούσε λιγότερες ημέρες. 

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις, σύμφωνα πάντα με την Euro HEAT, που μας λένε ότι οι επιδράσεις του κύματος καύσωνα στην θνησιμότητα είναι μεγαλύτερες όταν τα επίπεδα του όζοντος ή των PM10 (σωματίδια ≤ 10µm σε διάμετρο) είναι υψηλά. Οι επιδράσεις αυτές είναι εντονότερες ιδιαίτερα ανάμεσα στους ηλικιωμένους (ηλικίες 75-84 ετών). Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές μελέτες που αναφέρονται στα κύματα καύσωνα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τις επιδράσεις της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η θνησιμότητα που οφείλετε στην μόλυνση της ατμόσφαιρας να μειωθεί, μειώνοντας την έκθεση των ατόμων στα  PM10 και στο όζον κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών.

Τέλος η Euro HEAT επισημαίνει οτι οι θάνατοι που συνδέονται με τα κύματα καύσωνα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς αναμένεται αύξηση στην συχνότητα, την ένταση και την διάρκεια των ζεστών ημερών λόγω των γνωστών κλιματικών αλλαγών. Για παράδειγμα το 2030, και σύμφωνα με το σενάριο της υψηλής εκπομπής CO2 στην ατμόσφαιρα, περισσότεροι από 400 θάνατοι τον χρόνο θα αποδίδόνται σε αυτό το φαινόμενο στην Αθήνα, την Βουδαπέστη, το Παρίσι και την Ρώμη.

Σχόλιο δικό μας
Αν το καλό-σκεφτούμε 400 θάνατοι δεν είναι δα και τόσοι πολλοί ώστε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Εξ’ άλλου θα πρέπει να υπολογίσουμε και τα οφέλη. 400 συντάξεις λιγότερες τον χρόνο είναι μια συμβολή στην εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων. Φυσικά θεωρούμε πάντα ότι το κακό αφορά τους άλλους και όχι εμάς. Στο τέλος βρε αδερφέ ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι το 2030.

Συστάσεις για την αντιμετώπιση των κυμάτων του καύσωνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες προς το κοινό που αφορούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα κύματα καύσωνα στην υγεία. Εμείς σας μεταφέρουμε τα κυριότερα σημεία αυτών των οδηγιών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες τα πιο ευάλωτα, στα κύματα καύσωνα, τμήματα του πληθυσμού είναι:

• Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη και άλλες παθήσεις του ενδοκρινικού συστήματος

• Οι άνθρωποι πάσχουν από οργανικές νοητικές διαταραχές, όπως οι ασθενείς που έχουν άνια ή νόσο του Alzheimer.

• Οι άνθρωποι που πάσχουν από νοητικές διαταραχές της συμπεριφοράς τους που οφείλονται σε κατάχρηση ουσιών, όπως οι αλκοολικοί

• Οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένια ή άλλες νοητικές διαταραχές που παρουσιάζουν παραισθήσεις

• Οι άνθρωποι που πάσχουν από κινητικές διαταραχές (όπως η νόσος του Πάρκινσον)

• Οι άνθρωποι που πάσχουν από ασθένειες του κυκλοφορικού, όπως υπέρταση, στεφανιαία νόσος, κλπ.

• Οι άνθρωποι που πάσχουν από ασθένειες του αναπνευστικού, όπως η βρογχίτιδα ή οι χρόνιες ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού.

• Οι άνθρωποι που πάσχουν από ασθένειες των νεφρών, όπως νεφρική ανεπάρκεια ή πέτρα στα νεφρά, κλπ.

Θεωρούμε επίσης πολύ σημαντικό αυτό που στις οδηγίες αναφέρεται σχετικά με την δράση ορισμένων φαρμάκων και την προσοχή που πρέπει να αφιερώνεται σε αυτά τα φάρμακα, και φυσικά τους ασθενείς που τα λαμβάνουν, κατά την διάρκεια ενός κύματος καύσωνα. Είναι λοιπόν απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στον γιατρό τους ή τον φαρμακοποιό της γειτονιάς τους προκειμένου να ενημερωθούν.

Επίσης κατά την διάρκεια ενός κύματος καύσωνα πρέπει να μεταβάλλονται οι συνήθειες που αφορούν την λήψη υγρών και ιδιαίτερα νερού. Το να «πίνουμε αρκετό νερό» σημαίνει ότι πρέπει να εισάγουμε εκείνη την ποσότητα υγρών που χρειάζεται για να αναπληρώσουμε το έλλειμμα υγρών που παρατηρείται κατά την διάρκεια αυτών των περιόδων (μέσω της εφίδρωσης και της ούρησης) περίπου κατά 150%.

Κατά την διάρκεια ενός κύματος καύσωνα οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν νερό ακόμα και αν δεν διψούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για τους ηλικιωμένους που έχουν μειωμένη αντίληψη για την δίψα.

Η υπερβολική λήψη «καθαρού» νερού, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υπό-νατριαιμία, η οποία με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως αποπληξία (εγκεφαλικό) και θάνατο. Η προσθήκη χλωριούχου νατρίου (μαγειρικό αλάτι) και άλλων διαλυτών ουσιών στα υγρά (20–50 mmol/l) μειώνουν την απώλεια υγρών μέσω της ούρησης και διευκολύνουν την αποκατάσταση του ισοζυγίου των υγρών στον οργανισμό.

Πηγή : http://www.medinfo.gr/?cat_id=506&article_id=1737

Γλιτώστε από τον καύσωνα με δροσερές τροφές

Όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 35 βαθμούς Κελσίου και η δυνατότητα να βρεθούμε σε κάποια παραλία για να δροσιστούμε είναι ανύπαρκτη, τότε η διατροφή μας είναι αυτή που θα μας βοηθήσει μην… εκραγούμε από τη ζέστη.

Ο ήλιος λάμπει, τα πουλιά κελαηδούν, η θάλασσα γίνεται και πάλι… λαχταριστή, μαζί με όλ’ αυτά όμως καταφτάνουν και οι –εφιαλτικές για πολλούς- υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα αποτελούν τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας για τους επόμενους 3 μήνες. Εύλογα, με τέτοιες θερμοκρασίες αλλάζουν αναγκαστικά και οι συνήθειές μας προκειμένου να ελαφρύνουμε τις επιπτώσεις της ζέστης στον οργανισμό μας και η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό τομέα από τον οποίο μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Όπως καταλαβαίνετε, η βαριά κουζίνα η οποία σας κράτησε παρέα όλο το χειμώνα προκειμένου να ζεσταθείτε, τώρα πρέπει να αρχίσει σιγά-σιγά να αποτελεί παρελθόν, μέχρι να ξαναπέσει η θερμοκρασία και ο καιρός να επιτρέπει ξανά την κατανάλωσή της.

Καταρχάς, θα έχετε παρατηρήσει και μόνοι σας ότι η επιθυμία σας για βαριά γεύματα έχει πλέον εξασθενήσει κι αυτό που επιζητάτε είναι κυρίως ελαφριά μικρότερα γεύματα, όχι πολύ μαγειρεμένα και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Με τέτοιου είδους γεύματα, δεν επιβαρύνουμε κι άλλο τον οργανισμό μας, αλλά απεναντίας τον δυναμώνουμε, ενυδατώνοντάς τον και λαμβάνοντας θρεπτικά συστατικά, χωρίς να βαρυστομαχιάζουμε, καθώς παραλύουμε από τη ζέστη.

Για να καταφέρουμε, λοιπόν, να τη βγάλουμε «καθαρή» και αυτό το καλοκαίρι χωρίς να μας «ρίξει» η ζέστη και το… φαγητό, χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας στα πρότυπα της εποχής. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παρακάτω τροφές θα μας προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Δοκιμάστε τες!

1.Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Στα παιδικά μας χρόνια, η μαμά και η γιαγιά δεν μας επέτρεπαν να σηκωθούμε από το τραπέζι αν δεν τελειώναμε και τη σαλάτα μας μαζί με το φαγητό κι απ’ ό,τι φαίνεται δεν το έκαναν για να μας τιμωρήσουν για τις αταξίες που κάναμε. Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το σγουρό λάχανο, το μπρόκολο κ.ά., περιέχουν αρκετό ασβέστιο, στοιχείο απαραίτητο για τις θερμορυθμιστικές ιδιότητες του σώματος. Η θερμορύθμιση, όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα, είναι η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός ρυθμίζει την εσωτερική του θερμοκρασία και το ασβέστιο που περιέχουν σχεδόν όλα τα πράσινα λαχανικά, είναι αυτό που χρειάζεται το σώμα προκειμένου να σταλεί το σήμα έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Τώρα, λοιπόν, που ξέρετε το λόγο, δεν θέλετε να ευχαριστήσετε τη μαμά σας;

2.Ολική άλεση: Ίσως μοιάζει δύσκολο να το πιστέψετε, όμως, η ολική άλεση μας παρέχει πρόσθετη προστασία απέναντί στις καυτές, υγρές μέρες των καλοκαιρινών μηνών. Σχεδόν όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το ηρεμιστικό της φύσης. Με την ικανότητα να χαλαρώνει τους μυς και τα νευρικά κύτταρα –συν του ότι αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου στο αίμα- το μαγνήσιο κάνει πολύ καλή δουλειά στο να βοηθάει το σώμα να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία.

3.Τροφές και φρούτα πλούσια σε τανίνες: Οι τανίνες είναι ουσίες που δίνουν σε κάποιες τροφές μια στυφή αίσθηση. Όταν καταναλώνουμε, λοιπόν, τροφές με τανίνες, όπως σταφύλι, μπανάνα, βερίκοκα, νεκταρίνια, φασόλια, ροδάκινα, κανέλα, ρίγανη κ.ά., οι ιστοί του σώματος συστέλλονται και αυξάνεται η απορρόφηση του νερού από τον οργανισμό. Βάλτε τις τροφές αυτές καθημερινά στη διατροφή σας και όσον αφορά τα φασόλια, μην τα προτιμήσετε στην κλασσική μορφή της φασολάδας (που δεν μοιάζει και πολύ καλοκαιρινή), αλλά προσθέστε τα σε σαλάτες.

4.Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: Ως γνωστόν, το νερό είναι το πιο σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο για την ενυδάτωσή μας και εκτός από το νερό που πρέπει να καταναλώνουμε στη φυσική του μορφή, υπάρχει και αυτό που βρίσκεται στις τροφές, το οποίο καταναλώνουμε χωρίς να αντιλαμβανόμαστε. Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που ξεπερνούν το 90% στην περιεκτικότητά τους σε νερό, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι, τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φράουλες κ.ά., τα οποία αν μάλιστα τα προτιμάμε και δροσερά, προσφέρουμε στον εαυτό μας το κατάλληλο δροσιστικό, ενυδατικό γεύμα, ό,τι πρέπει για τις ημέρες που το θερμόμετρο πάει να σπάσει κι εμείς βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στην τσιμεντούπολη.

5.Υγρά: Μερικά παγάκια μέσα σε ένα ποτήρι πράσινο τσάι, σε ένα ποτήρι φρέσκου χυμού φρούτων ή σε ένα ποτήρι νερό, αποτελούν ένα δροσιστικό ρόφημα στη στιγμή, που μας αφήνει δροσερή αίσθηση, μας ξεδιψά και μας ενυδατώνει έσω κι έξω. Συν του ότι το πράσινο τσάι και οι χυμοί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε προκειμένου να τονώνουμε τον οργανισμό μας.

6.Ψάρια και θαλασσινά: Όσοι αισθάνεστε πως κάτι σας λείπει, μιας και το κρέας δεν βρίσκεται πολύ συχνά στο πιάτο σας τις πολύ ζεστές ημέρες, μια καλή εναλλακτική είναι τα ψάρια. Δεν είναι μόνο πιο ελαφριά στην κατανάλωση από τα κρέατα, αλλά ταυτόχρονα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα) και μας παρέχουν απαραίτητη πρωτεΐνη προκειμένου να διατηρούμε την ενέργειά μας μέσα στην ημέρα. Αποφύγετέ τα μόνο στην τηγανητή έκδοσή τους και προτιμήστε τα στον ατμό ή στη σχάρα.

7.Δροσερές σούπες: Ξεχάστε τις βραστές σούπες που καταναλώνατε όλο το χειμώνα με σκοπό να ζεσταθείτε και αντιστρέψτε τους κανόνες με δροσερές σούπες με ντομάτα, σπαράγγια, φασολάκια, αγγούρι, καλαμπόκι και «δροσερά» βότανα όπως κόλιαντρο. Καταναλώστε τες δροσερές και φυλάξτε τες για τα καυτά καλοκαιρινά μεσημέρια ή απογεύματα που δεν «κατεβαίνει» τίποτα από τη ζέστη.

8.Γαλακτοκομικά: Όπως τα πράσινα λαχανικά, έτσι και τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο, διευκολύνοντας τη ρύθμιση της εσωτερικής μας θερμοκρασίας, ενώ η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην καταπράυνση των αλλεργιών και των εξάψεων που μας «χτυπούν» κυρίως τις καλοκαιρινές ημέρες. Συν του ότι ένα παγωμένο γιαούρτι με κομματάκια φρέσκων δροσερών φρούτων, ακούγεται πιο δροσιστικό κι από το παγωτό, όταν το θερμόμετρο δείχνει 40 βαθμούς υπό σκιάν.

Αναδημοσίευση από : http://www.e-diet.gr/2012/06/glitwste-kayswna-me-droseres-trofes/

Πηγή: http://clickatlife.gr

Καύσωνας και μωράκια: στους πόσους βαθμούς να είναι το κλιματιστικό;

Ο καύσωνας δειλά δειλά, αλλά σταθερά, κάνει πλέον την εμφάνιση του στη χώρα. Το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες αρχίζουν να “κοκκινίζουν”, και ήρθε η ώρα να βρούμε τρόπους να ανακουφιστούμε και να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε νεογέννητα, ή βρέφη μικρής ηλικίας; Σας παρουσιάζουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών σας. Με τον ήλιο και τη ζέστη δεν κάνει να παίζουμε…

Όταν το παιδί σας είναι νεογέννητο καλό θα είναι να αποφύγετε τις συστηματικές επισκέψεις στην παραλία. Ο καυτός ήλιος αλλά και τα διάφορα μικρόβια που κυκλοφορούν, σε συνδυασμό με το χαμηλό (ακόμη) ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου, συνηγορούν στο να κάνετε κάποια υπομονή.

Φροντίστε στους χώρους που θα βρίσκεστε να υπάρχει πάντα κλιματισμός. Το βρέφος υποφέρει από τη ζέστη. Οι παιδίατροι συνιστούν ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι να ρυθμιστεί το κλιματιστικό από 24 μέχρι 26 βαθμούς.

Τα ρούχα των παιδιών θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα, και ελαφριά. Φροντίστε να καλύπτουν τα περισσότερα σημεία του μωρού και όπου δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε απλώστε άφθονο παιδικό αντιηλιακό (με δείκτη προστασίας 50 βαθμούς). Το καπελάκι είναι απαραίτητο.

Αγοράστε μια φουσκωτή πισίνα για μωράκια, και αφήστε το να δροσιστεί στη βεράντα σας. Φροντίστε πάλι ο ήλιος να μην το “χτυπάει” απευθείας. Κατά τους 6 πρώτους μήνες κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό.

Όταν πρέπει να μετακινηθείτε μέσα στον καύσωνα, αποφύγετε να βάλετε το παιδάκι μέσα σε μάρσιπο. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένοι, θα ζεστάνουν υπερβολικά το παιδί. Προτιμήστε για το καλοκαίρι τους υφασμάτινους μάρσιπους, ή την αγκαλιά σας. Μέσα στο αυτοκίνητο πριν μπείτε, ανοίξτε τα παράθυρα και το κλιματιστικό, για να αεριστεί και να γίνει δροσερός ο χώρος. Στο καθισματάκι του παιδιού, βάλτε ένα σεντόνι, πριν τοποθετήσετε το μωρό σας.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται πάντως τις μετακινήσεις σας με το παιδί τις ώρες που ο ήλιος φλογίζει τα πάντα. Προτιμήστε νωρίς το πρωί, ή το απογευματάκι. Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο κλάμα του, γιατί κάτι θέλει να σας πει και δεν μπορεί. Και το πιο σημαντικό να ρωτήσετε τον παιδίατρο του με ποιες κρέμες μπορείτε να ενυδατώνετε το κορμάκι του όταν χρειάζεται.  

Πηγή : http://www.iatropedia.com/articles/read/2160

Advertisements
Προηγούμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: