Moody’s: Υποβάθμισε δεκαπέντε μεγάλες τράπεζες.

22.06.2012

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε 15 μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank
 

Σε υποβάθμιση 15 μεγάλων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank και πολλές μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επικαλούμενος το ότι κλιμακώνεται η αναστάτωση στις κεφαλαιαγορές.

Ο γενικός διευθυντής της Moody’s, Γκρεκ Μπάουερ, δήλωσε ότι οι τράπεζες -Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase – «έχουν εκτεθεί σημαντικά στην αστάθεια και το ρίσκο των μεγάλων απωλειών εξαιτίας της ρευστότητας στις αγορές«.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s οι τράπεζες και οι εταιρείες που υποβαθμίστηκαν είναι:

 • Barclays (Βρετανία),
 • Citigroup (ΗΠΑ),
 • Credit Suisse Group AG (Ελβετία),
 • HSBC Holdings (Βρετανία),
 • Morgan Stanley (ΗΠΑ),
 • Royal Bank of Scotland Group (Βρετανία),
 • BNP Paribas (Γαλλία),
 • Citibank (ΗΠΑ),
 • Credit Agricole (Γαλλία),
 • Royal Bank of Canada (Καναδάς),
 • Societe Generale (Γαλλία) και
 • UBS AG (Ελβετία).

Ο Μπάουερ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ενώ οι τράπεζες «απορροφούν το σοκ» μέσω άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βοηθούν στην ανακούφιση της αστάθειας των κεφαλαιαγορών, «παρουσιάζουν παρόλα αυτά εξαιρετικούς κινδύνους και προκλήσεις».

Η πιο υπερβολική υποβάθμιση σημειώθηκε στην Credit Suisse, η οποία έπεσε τρεις βαθμίδες, από τη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα, Aa1, στην A1.

Δέκα οργανισμοί υποβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank. Τέσσερις ακόμα οργανισμοί υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα.

Οι μετοχές της Morgan Stanley, η οποία διευθύνει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία του κόσμου, σημείωσε άνοδο στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ, αφού υποβαθμίστηκε μόλις δύο βαθμίδες έναντι των τριών που ήταν η αρχική εκτίμηση της Moody’s, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα κέρδη των μεγάλων διεθνών τραπεζών σημειώνουν τελευταία μεγαλύτερη πτώση καθώς η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη κλιμακώνεται.

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/moody_s_ypovathmise_dekapente_trapezes.1826064.html

Υποβάθμιση τραπεζών με παγκόσμια δραστηριότητα από Moody΄s

Στην υποβάθμιση μεγάλων τραπεζών με παγκόσμια δραστηριότητα από μία έως τρεις βαθμίδες προχώρησε -όπως αναμενόταν- ο οίκος Moody΄s, επικαλούμενος τη σημαντική τους έκθεση στην μεταβλητότητα και τον κίνδυνο συσσώρευσης σημαντικών ζημιών.

Αναλυτικότερα, η Moody΄s υποβαθμίζει:

Ομάδα Α

-την HSBC κατά 1 βαθμίδα, σε «Αa3» από «Αa2», με outlook αρνητικό. Για την ίδια την τράπεζα οι προοπτικές είναι σταθερές. Παρά την υποβάθμιση ο οίκος εξακολουθεί να θεωρεί την HSBC έναν από τους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως
-την Royal Bank of Canada, σε «Aa3» από «Αa1», με outlook σταθερό
-την JPMorgan Chase, σε «Aa3» από «Αa1», με outlook σταθερό

Η πρώτη ομάδα τραπεζών που υποβαθμίζονται διαθέτουν ισχυρότερη ρευστότητα και λιγότερη έκθεση στα ευρωπαϊκά κράτη.

Ομάδα Β

-την Barclays κατά 2 βαθμίδες, σε «A3» από «Α1»
-την BNP Paribas κατά 2 βαθμίδες, με outlook σταθερό
-την Credit Agricole κατά 2 βαθμίδες, με outlook αρνητικό. Ο οίκος επικαλείται τη σημαντική έκθεση της τράπεζας στην ελληνική οικονομία μέσω της Εμπορικής, ενώ επισημαίνει την ολοένα μεγαλύτερη εξάρτησή της από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση χονδρικής.
-την Deutsche Bank κατά 2 βαθμίδες. Επικαλείται την «πολύ υψηλή πιθανότητα» στήριξης από την γερμανική κυβέρνηση προς τους ομολογιούχους προτεραιότητας αν χρειαστεί ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.

Οι παραπάνω τράπεζες διαθέτουν αξιόλογη αλλά διαφορετικού βαθμού έκθεση στις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ομάδα Γ

-την Bank of America κατά 1 βαθμίδα, σε Baa2″ από «Baa1»
-την Citigroup κατά 2 βαθμίδες, σε «Baa2» από «A3»
-την Morgan Stanley κατά 2 βαθμίδες, σε «Βaaa1» από «Α2» με αρνητικό outlook. Πρόκειται για θετική εξέλιξη αφού το Φεβρουάριο ο οίκος είχε προειδοποιήσει ακόμη και για υποβάθμιση τριών βαθμίδων.
-την Royal Bank of Scotland κατά 1 βαθμίδα, σε «Α3» από «Α2», με outlook αρνητικό

Οι τράπεζες της τρίτης ομάδας επηρεάστηκαν από προβλήματα στη διαχείριση κινδύνου ή παρουσιάζουν ιστορικό έντονης μεταβλητότητας. Αντιμετωπίζουν κίνδυνο από χαρτοφυλάκια που εξαγόρασαν ή από την έκθεσή τους στην ευρωπαϊκή κρίση.

-την Goldman Sachs κατά 2 βαθμίδες, σε «Α3» από «Α1», με outlook αρνητικό. Η έκθεση της τράπεζας στη δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίων είναι πολύ υψηλή, αλλά ισορροπείται από την αποτελεσματική διαχείριση του ρίσκου, σημειώνει ο οίκος.

Επίσης:

-την UBS, σε «Α2» από «Αα3» με outlook σταθερό. Επικαλείται την «πολύ υψηλή πιθανότητα» στήριξης από την ελβετική κυβέρνηση.
-την Credit Suisse κατά 3 βαθμίδες, σε provisional Α2 από provisional Αa2
-την Societe Generale κατά 1 βαθμίδα, σε «A2» από «A1», με outlook σταθερό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Φεβρουαρίου ο οίκος είχε θέσει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τις διαβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας 17 τραπεζών με παγκόσμια δραστηριότητα καθώς αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και ισχυρή ρυθμιστική εποπτεία.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1537543

Advertisements
Προηγούμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: