»Νέα Ακρόπολη» : Φιλοσοφία ή Αποκρυφισμός;

Υποψήφιος στη Δοκιμασία της Γής, χαιρετάει τον ”Εθνικό Αρχηγό” Γ.Πλάνα (στα αριστερά).

19.06.2012

Στην σημερινή κοινωνία, της οποίας τα νερά είναι πιο θολά από ποτέ, η φρονιμάδα αντικαταστάθηκε από το ένα μέρος με την άγνοια και από το άλλο την πολυπραγμοσύνη και την περιέργεια. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, δεν αντιλαμβάνονται τίποτα περισσότερο από αυτό που θέλουν να καταλάβουν. Ο μηδενισμός κατέστρεψε κάθε φιλόσοφο νου, ακόμα και αυτή την λογική.

Που να συναντήσει κανείς πεπαιδευμένο άνθρωπο; Από το άλλο μέρος η ακεραιότητα αν δε χάθηκε τελείως από τους περισσότερους ίσως αρκέστηκε σε εξωτερικούς ηθικούς ΤΥΠΟΥΣ. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν το βόλεμα και την καλοπέραση και όπως κάποιος άγιος γράφει, ό άνθρωπος που απομακρύνεται από την χάρη του Θεού ή αποκτηνώνεται ή δαιμονίζεται. 

Ο έκριζος ¨άνθρωπος¨ λοιπόν, ο οποίος έχασε κάθε ενδιαφέρον για την Αλήθεια και είναι δεκτικός σε κάθε νέο ρεύμα, επειδή ο ίδιος δεν διαθέτει τέτοια θεμέλια, ο ¨άνθρωπος¨ της στιγμής, χωρίς συνείδηση ή αξίες, είναι το όνειρο κάθε δημαγωγού.

Σε έξαρση σήμερα βρίσκεται, η ομάδα της «Νέας Ακρόπολης». Τοιχοκολλούν αφίσες κυρίως σε ανώτερες- ανώτατες σχολές, ή σε κεντρικά καταστήματα στα οποία συχνάζουν νέοι διαφημίζοντας τα σεμινάρια τους. Εκ πρώτης όψεως αν οι αφίσες τους δεν φαίνονται ενδιαφέρουσες, τουλάχιστον κινούν την περιέργεια του μέσου περαστικού. Διαφημίζουν
σεμινάρια για την μελέτη της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, λαογραφίας και γενικότερα σκοπός τους είναι «η εκλαΐκευση φιλοσοφικών θεμάτων πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος» όπως οι ίδιοι λένε στο καταστατικό της οργάνωσής τους.

Όμως τι σχέση έχουν οι παραπάνω επιστήμες με σεμινάρια από ένα μεταφυσικό αχταρμά για «παραμύθια», «αλχημεία», «ιερούς τόπους»,
«Θιβέτ», «αστρολογία», «διαίσθηση», «μυστήρια ζωής και θανάτου», «ονειρομαντεία»;

Πρόκειται για φιλοσοφική ή για παραθρησκευτική και πνευματιστική οργάνωση; Τα νερά είναι θολά. Δεν χρειάζονται κινδυνολογίες και μισαλλοδοξίες αλλά έρευνα και φρονιμάδα. Δεν βλέπουμε αόρατους εχθρούς, οι ίδιοι αποκαλύπτονται.

Η κίνηση αυτή παρουσιάζεται στον Ελλαδικό χώρο ως “Φιλοσοφικό Κέντρο Νέα Ακρόπολη”. Ιδρύθηκε το 1981 από τον Γ. Α. Πλάνα, αλλά πρόκειται για οργάνωση του Αργεντινού Jorg Augel Livranga Rizzi.

Στην ομάδα αυτή ανήκει επίσης μια άλλη οργάνωση το “Φυσικοθεραπευτικό Κέντρο Πρωτοποριακής Έρευνας Σέραπις”.

Η οργάνωση αυτή θέλει να κατασκευάσει ένα »Νέο Άνθρωπο, μια Νέα νοοτροπία για ένα Νέο κόσμο. Ο νέος κόσμος θα γίνει αφού δημιουργηθεί ο νέος άνδρας και η νέα γυναίκα, που θα αρμόζουν στην εποχή του Νέου Αιώνα”, ο “Νέος Άνθρωπος, ο αληθινός άνθρωπος”. Η οργάνωση αυτή έχει ως σκοπό της “να δημιουργήσει τη νέα φυλή, την τάξη της εξουσίας. Σ’ αυτή φτάνει κάποιος με τη διαδικασία της αυτοεξέλιξης. Στον “Νέο Κόσμο” θα αναγνωριστούν ως πολίτες μόνο όσοι κατορθώσουν να βγουν από την “άρρωστη πνευματική νηπιότητα”, οι ευθύνες που θα αναλάβουν θα είναι ανάλογες με το βαθμό εσωτερικής εξέλιξης κάθε ατόμου” (Ο
Αγγελιοφόρος, πολυγρ. Εκδ. Της Νέας Ακρόπολης, σ. 3, Τι είναι Νέα Ακρόπολις).

Στο απόρρητο βιβλίο “Εγχειρίδιο του Οδηγητού”, που θεωρείται το ευαγγέλιο της κίνησης, ο Livranga αναφέρει: “Η προπαγάνδα πρέπει να προσφέρει εικόνα που να προσελκύει, εικόνα προσωπικής ευχαρίστησης, χωρίς να υποψιάζεται κάποιος πως οι άνθρωποι καλούνται ν’ αλλάξουν τρόπο ζωής και πως επιφορτίζονται με μεγάλες θυσίες ή προσπάθειες. Όταν δεθούν με την ομάδα, τότε μας κατανοούν και θεωρούν παράσημο τις θέσεις που προηγουμένως θα τους έφερναν φόβο” (Manuel du Dirigant).

Σύμφωνα με το “Εγχειρίδιο του Οδηγητού”, η επιτυχία για εξουσία είναι πάντοτε έκφραση της τάσης για τελειοποίηση και για ολοκλήρωση. Όσοι δεν έχουν αυτή την επιθυμία, είναι βλάκες ή ανόητοι Βούδες. Όποιος δε νοιώθει μέσα του τη δύναμη να είναι οδηγητής, δεν πρέπει να
εξοντωθεί από τους άλλους. Είναι καλύτερο να υπηρετεί τους άλλους”.

Η κίνηση διαμορφώνει διάφορες τάξεις, που ονομάζονται “Λόγοι”.

 • Η “τάξη της εξουσίαςαποτελείται από τους “Ανωτέρους Ανθρώπους”, που οδηγούν τους “λιγότερο ικανούς”. Είναι “κυβερνήτες” και “Ώριμοι πνευματικά Μύστες” (Εισαγωγή στη Φιλοσοφία της Ιστορίας, πολυγρ. σ. 18-20). Κατά την ομάδα αυτή οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι (Κοινωνικοπολιτική, σ.80. Κοινωνικοπολιτική, Θέματα 1-4, πολυγρ. Θέμα 3, σ. 5).
 • Εκτός από την “τάξη της εξουσίας”,
  υπάρχει και η τάξη ή ο “Λόγος” των “γυναικείων ταγμάτων”. Στην κίνηση το αρσενικό είναι το σύμβολο του εξουσιαζομένου (Κοινωνιολογία, Θέμα 3, σ. 11).
 • Μια τρίτη “τάξη” είναι οι ταξιαρχίες των εργατών.
 • Για την “εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια” της οργάνωσης λειτουργεί το “Σώμα Ασφαλείας” (Corp de Securite), το οποίο φροντίζει για την ασφάλεια μέσα στην ομάδα και για τη
  στεγανοποίησή της προς τα έξω. Οι εκδηλώσεις αυτού του “σώματος” εμφανίζονται ως πρόγραμμα “αγωνιστικής σχολής”, π.χ. Τζούντο, καράτε κ.ο.κ. Στο εξώφυλλο του Δελτίου του Corp de Securite (Bulletin du CS, Δεκέμβριος 1977) δημοσιεύεται η ακόλουθη παράσταση: Νεαρός άνδρας με περιβραχιόνιο και σκούφο, με το ένα πόδι γονατιστός, υψώνει το δεξί βραχίονα μπροστά στο έμβλημα της Νέας Ακρόπολης, που περιβάλλεται από τον ήλιο. Είναι ένας αετός, που στεφανώνεται από πυρσό, ένα φτερό και διπλός πέλεκυς. “Είμαστε το έμβρυο”, λέει η κίνηση, αλλά, προσθέτει: “Το Σώμα Ασφαλείας θα είναι μία μέρα ένας μεγάλος στρατός, μια μεγάλη δύναμη” (σ. 1).

Η «Νέα Ακρόπολη» δυστυχώς αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος μιας απίστευτης ποικιλίας αποκρυφιστικών δεισιδαιμονιών και τσαρλατανισμού. Απίθανες «εναλλακτικές θεραπείες» και «μέθοδοι» ψυχο-διαλογισμού και μελλοντολογίας προβάλλονται καθημερινά από τα ΜΜΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.

Ο κ. Χρήστος Γεωργίου (Αναπληρωτής Καθηγητή Βιοχημίας, Πάτρα) γράφει: «Η μεταφυσική φιλοσοφία προβάλει :

 • τον ατομισμό, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα παρά μόνο βιωματική γνώση
 • ότι οι κοινωνίες μπορούν να γίνουν δίκαιες όταν τα άτομα ¨μεταβούν¨ σε καταστάσεις ανώτερου πνευματισμού, και αποτελέσουν μέρος μιας ¨συμπαντικής συνείδησης¨ -συστατικά του Θεού.
 • Αυτό υποτίθεται ότι θα επιτευχθεί με τη βοήθεια ¨ολιστικών¨, ¨υπερβατικών¨ ψυχο-μεθόδων
  • διαλογισμός,
  • power γιόγκα,
  • νιρβάνα,
  • μετενσάρκωση,
  • θετική σκέψη,
  • μέθοδος Silva,
  • μαγείες,
   αστρολογία,
  • καθώς και ¨εναλλακτικών¨ ψυχο-σωματικών ¨θεραπειών¨ π.χ.
  • ομοιοπαθητική,
  • βελονισμός,
  • αγιουβέρδα,
  • θεραπευτικό άγγιγμα,
  • ρεφλεξολογία,
  • κρύσταλλοι/πυραμίδες,
  • βοτανοθεραπείες.

Για τους μοντέρνες αιρέσεις της Νέας Εποχής το «Βασίλειο του Θεού» είναι τόσο απόμακρο και η οδός της Ορθόδοξης Χριστιανικής ζωής είναι πολύ στενή και απαιτητική. Έτσι λοιπόν, όσο ο άνθρωπος θα απέχει από την Αλήθεια και την Πίστη, τόσο θα συνεχίζει να αναζητεί την σωτηρία σε κάποια νέα «ανάπτυξη» στα δίχτυα κάποιων παραπλανητικών νεοεποχίτικων αποκρυφιστικών διαλέξεων…

Προηγούμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: