Φωτιές στην Ελλάδα – Δελτία Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος

Δυστυχώς, όλα τα κανάλια ασχολούνται με τις εκλογές τη στιγμή που έχουμε φωτιές σε όλη την Ελλάδα (τυχαίο πάλι;). Η ενημέρωση είναι ελλιπέστατη. Παραθέτουμε λοιπόν τα τελευταία δελτία Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος (http://www.fireservice.gr/pyr/site/home.csp), που είναι επίσημα, καθώς και αναφορές άλλων πηγών για νέες φωτιές:

ΔΤ 2643b, 17/06/2012, 13:15

Σας ενημερώνουμε ότι συνολικά εξήντα τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από τις 06:00/ 16-06-2012 έως τις 10:00/ 17-06-2012 σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, με σημαντικότερες:

Στο νομό Αττικής:

1. Σε ύφεση, στην ευρύτερη περιοχή Κερατέας: Δροσιά, Συντερίνα, Αγιασμός, Καταφύγι, Παλαιά Φώκαια, Λεγραινά, Θυμάρι, Άγιος Κωνσταντίνος – Καμάριζα. Στην περιοχή επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 60 οχήματα, 18 εθελοντές με εννέα οχήματα, 30 ιδιωτικές υδροφόρες, 25 οχήματα ΟΤΑ και 70 άτομα πεζοπόρο. Από αέρος επιχειρούν τρία Α/Φ και ένα Ε/Π.

2. Σε ύφεση, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, όπου επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και τρεις υδροφόρες ΟΤΑ.

3. Υπό μερικό έλεγχο στη Λουμπάρδα, Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, όπου επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Από αέρος επιχείρησαν συνολικά τέσσερα Α/Φ, ενώ εξακολουθεί να κάνει ρίψεις ένα Ε/Π.

4. Υπό μερικό έλεγχο, η πυρκαγιά στη Παλλήνη, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

5. Σε κατάσβεση, στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου.

Συνολικά, στα μέτωπα της νοτιοανατολικής Αττικής επιχείρησαν χθες 12 Α/Φ και τέσσερα Ε/Π, μεταξύ των οποίων και ένα Ε/Π CHINOOK του Στρατού.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα:

1. Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο Στεφάνι Κορίνθου, όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο Α/Φ και ένα Ε/Π.

2. Σε ύφεση η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε χθες στις 09:40, στη θέση Μεγάλη Σπηλιά, στο Δήμο Μονεμβασίας, όπου επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο και μία υδροφόρα ΟΤΑ.

3. Σε ύφεση η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε χθες στις 19:00 στη θέση Τρύβλακας Κύθνου, όπου επιχειρούν 12 άτομα πεζοπόρο, που μετέβησαν με Ε/Π CHINOOK, και ομάδα 15 εθελοντών. Επίσης, μετέβησαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

4. Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 17:50, στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας, όπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες με έξι οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρο, δύο οχήματα ΟΤΑ και δύο ιδιωτικά υδροφόρα.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η Ιταλική Πολιτική Προστασία απέστειλε δύο CL-415 για να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Αττική.

Συμβουλεύουμε για μία ακόμη φορά τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες αυτές που έχουμε ισχυρούς ανέμους και να αποφεύγουν τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες, αιτίες για τις οποίες ήδη συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Κερατέα και στο Κάτω Σούλι.

ΔΤ 2643c, 17/06/2012, 19:15

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος του Πυροσβεστικού Σώματος κινητοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (Ε.Μ.Π.Π.), με αποτέλεσμα να ανταποκριθούν χρονικά η Ιταλία, η Κροατία και η Βουλγαρία. Συγκεκριμένα η Ιταλία διέθεσε δύο αεροσκάφη CL-415, η Κροατία ένα αεροσκάφος CL-215 και η Βουλγαρία ένα Ε/Π.

Βάσει των συνθηκών, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, αποδεχθήκαμε τη βοήθεια της Ιταλίας και της Κροατίας. Ήδη, τα Ιταλικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στις 15:30 στο Α/Δ Ελευσίνας και μετά την καθιερωμένη ενημέρωση των πληρωμάτων τους, απογειώθηκαν συνοδεία Ελληνικού αεροσκάφους και αυτήν τη στιγμή επιχειρούν στην πυρκαγιά στο Στεφάνι Κορινθίας. Το Κροατικό αεροσκάφος αναμένεται αφιχθεί περί Ω/ 20:30. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα γίνει αποδεκτή και η βοήθεια της Βουλγαρίας.

Εκτός Ε.Μ.Π.Π. Ισραήλ και Τουρκία προσφέρθηκαν να συνδράμουν τη Ελλάδα στην κατάσβεση των πυρκαγιών και εφόσον κριθεί απαραίτητο, οι αρμόδιοι φορείς θα αποδεχθούν την προσφερθείσα βοήθεια. Η Ελλάδα μέσω της Γ.Γ.Π.Π. ευχαρίστησε όλες τις χώρες που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά της για παροχή βοηθείας στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο 24ώρων.

Συνολικά από εχθές το πρωί μέχρι σήμερα επιχείρησαν 12 Α/Φ και 3 Ε/Π, καθώς και ένα Ε/Π CHINOOK του Στρατού.

Πηγή:  Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας http://www.fireservice.gr/pyr/site/home.csp

Δυστυχώς σημερινό δελτίο τύπου δεν υπάρχει κι έτσι ενημερωνόμαστε από άλλες πηγές για νέες φωτιές στη χώρα:

Την ώρα που τα πύρινα μέτωπα της νοτιοανατολικής Αττικής βρίσκονται σε ύφεση, ακόμη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Ρίτο Ντράσα Κορινθίας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στο Στεφάνι Κορινθίας και πέρασε στην Προσύμνη Αργολίδας, όπου καίει κυρίως δασικές εκτάσεις. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις και τρία αεροσκάφη, επιχειρούν προκειμένου να θέσουν το μέτωπο της φωτιάς υπό έλεγχο. Και στα δύο μέτωπα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι στη Δροσιά Κερατέας και επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο φωτιάς, αλλά μικρές εστίες, στις οποίες σημειώνονται αναζωπυρώσεις.
Σε ύφεση επίσης και οι φωτιές σε Μεγάλη Σπηλιά και Νεάπολη Λακωνιας και στην Κύθνο. Πάντως, στάχτη έγινε ιχθυοτροφείο, μεταξύ του Δήμου Λαυρίου και Κερατέας, κάηκε ολοσχερώς και οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να πέσουν στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας.

Πηγή: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/12436

Advertisements
Προηγούμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: