20 χρόνια πίσω το ελληνικό Χρηματιστήριο, στα επίπεδα του 1992.

17.05.2012

Όταν παίρνει φόρα… κατηφόρα!

Το πτωτικό σερί δε λέει να σταματήσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι επενδυτές φοβούνται τα χειρότερα υπό την αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών δίχως φρένα έχει απωλέσει τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις 16,29%! Οι απώλειες του σήμερα έφθασαν το 3,41% και έκλεισε στις 536,49 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 47,705 εκατ. ευρώ.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=43&artid=112810

20 χρόνια πίσω το ελληνικό Χρηματιστήριο

Η περιοχή των 550 μονάδων όπου βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης μετά από περίπου μια εικοσαετία, δεν είναι ένα τυχαίο νούμερο για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Αντίθετα αποτελεί ένα επίπεδο τιμών κομβικής σημασίας, με πλούσια σημειολογία για όσους αρέσκονται να συμβουλεύονται το παρελθόν ως πυξίδα για το μέλλον.Η αγορά της Αθήνας είχε υποχωρήσει ξανά στις 558 μονάδες τον Νοέμβριο του 1992. Τη χρονιά δηλαδή που υπογραφόταν η συνθήκη του Μάαστριχτ η οποία αποτέλεσε τον προθάλαμο για το ευρώ αλλά και για την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση οκτώ χρόνια αργότερα.Με βατήρα αυτό το επίπεδο τιμών που σήμερα κινδυνεύει να χαθεί στον ορυμαγδό των ρευστοποιήσεων, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τότε την εντυπωσιακή ανοδική πορεία του η οποία κορυφώθηκε στις 6.484 μονάδες τον αλησμόνητο Σεπτέμβριο του 1999.Ήταν η εποχή των μεγάλων προσδοκιών και της αισιοδοξίας για την απογείωση της ελληνικής οικονομίας εντός της ΟΝΕ, της μεγάλης μείωσης των επιτοκίων και των spreads των ελληνικών ομολόγων, των μεγάλων έργων υποδομής και της διοργάνωσης των ολυμπιακών αγώνων, που κινητοποίησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα αμύθητα κεφάλαια προς το χρηματιστήριο και τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα οποία, όμως, αποδείχθηκαν ως επί το πλείστον καθαρά κερδοσκοπικές τοποθετήσεις.Τα τελευταία χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση σήμερα, η ελληνική οικονομία βιώνει την ακριβώς αντίστροφη κατάσταση. Αυτή της έλλειψης ελπίδας και προοπτικής, της μεγάλης ύφεσης, της εκτίναξης των spreads και των καλλιεργούμενων ανησυχιών για εγκατάλειψη της ευρωζώνης, όπου η πυραμίδα των προσδοκιών έχει αντιστραφεί και αντί η κορυφή της να βρίσκεται προς τα πάνω, βρίσκεται στην κάτω πλευρά.Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τυχόν πτωτική διάσπαση αυτού του επιπέδου που είναι συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα είναι το σινιάλο που θα ενισχύσει την πεποίθηση ότι το Χρηματιστήριο έχει χάσει κάθε ελπίδα και αρχίζει να προεξοφλεί για τα καλά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής.

Φυσικά το Χρηματιστήριο του 2012 ελάχιστη σχέση έχει με την χρηματιστηριακή αγορά του1992. Οι περισσότερες μετοχές που συνθέτουν σήμερα τον Γενικό Δείκτη δεν υπήρχαν είκοσι χρόνια πριν ή αντιπροσώπευαν εντελώς διαφορετικού μεγέθους επιχειρήσεις.

Ωστόσο εύλογα τα βλέμματα των αναλυτών είναι στραμμένα στο κομβικό αυτό επίπεδο καθώς η διάσπασή ή η δυναμική αναπήδηση της αγοράς το επόμενο διάστημα από εκεί, ίσως δείξουν τον δρόμο που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία.

Το πρώτο σινιάλο είχε δοθεί τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο Γενικός Δείκτης διέσπασε για πρώτη φορά την μακροχρόνια ανοδική γραμμή τάσης που συνόδευε την σταθερά ανοδική πορεία του από τις αρχές της δεκαετίας του 90, και λίγο αργότερα «έχανε» και την πολυετή στήριξη των 1400-1450 μονάδων (περιοχή χαμηλών 1997,2003,2009 2010 και 2011). Η απώλεια αυτής της ανερχόμενης γραμμής στήριξης ερμηνεύθηκε ως σαφής ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα επιδεινώνονταν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Οι 558 μονάδες ήταν το 1992 το χαμηλότερο σημείο της μεγάλης καθοδικής κίνησης που είχε ξεκινήσει το 1990 από τις 1657 μονάδες, ενώ σε αυτό το επίπεδο ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει πάνω από το 50%των κερδών που κατέγραψε από τις… 59 μονάδες του 1986 μέχρι τις 6.484 μονάδες του 1999.
Τότε τα επίπεδα αυτά ήταν βατήρας ανόδου για το Χ.Α, σήμερα αν χαθούν, απειλούν να εξελιχθούν σε ολισθηρή κατηφόρα για τις ήδη απαξιωμένες τιμές των μετοχών και να σηματοδοτήσουν την είσοδο της οικονομίας και της κοινωνίας σε μια ακόμη πιο σκληρή περιπέτεια από αυτή που ήδη βιώνει.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1502521

 
Advertisements
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: