Σαν σήμερα : 16 Απριλίου.

1178 π.Χ: Ο Οδυσσέας επιστρέφει στην Ιθάκη, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα των αστρονόμων Μπαϊκούζη και Μαγκνάσκο.
 
73: Το εβραϊκό οχυρό Μασάντα καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, έπειτα από πολιορκία μηνών. Για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων, οι υπερασπιστές του σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, καθώς η αυτοκτονία απαγορεύεται από την Ιουδαϊκή θρησκεία. Μόνο δύο γυναίκες από τους 938 υπερασπιστές του φρουρίου διασώζονται.
 
1821: Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, που απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
 
 
1834: Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.
 
1895: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί από την πολιτική.
 
2010: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) καταθέτει αγωγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον της Goldman Sachs, κατηγορώντας την αμερικανική επενδυτική τράπεζα για απάτη και ανάμειξη στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Η «συμπαιγνία» της με ένα αντισταθμιστικό ταμείο (hedge fund) στη διαχείριση ενός σύνθετου επενδυτικού προϊόντος ζημίωσε τους επενδυτές κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η προσφυγή εναντίον της Goldman Sachs αποτελεί την πρώτη νομική δίωξη που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.
 
Προηγούμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε