Βρετανός γιατρός είναι βιολογικός πατέρας ίσως και 600 παιδιών! Ηταν δωρητής σπέρματος στην κλινική που είχε ιδρύσει με την συζύγό του!

09.04.2012

Ενας βρετανός επιστήμονας μπορεί να ήταν ο γεννήτορας ακόμη και 600 παιδιών στο πλαίσιο ενός προγράμματος δωρεάς σπέρματος, το οποίο διηύθυνε μαζί με τη σύζυγό του.
 
Πρόκειται για τον βιολόγο Μπέρτολντ Ουίσνερ και τη σύζυγό του, την ιατρό Μέρι Μπάρτον, οι οποίοι είχαν ιδρύσει στο Λονδίνο μια αμφιλεγόμενη κλινική γονιμότητας που βοήθησε γυναίκες να συλλάβουν περίπου 1.500 παιδιά.
 
 
Τώρα δύο άνδρες που ανακάλυψαν ότι είναι βιολογικοί γιοι του Ουίσνερ, βρήκαν επίσης στοιχεία τα οποία δείχνουν πως ο βιολόγος είχε και εκατοντάδες άλλα παιδιά.
 
Οι μητέρες των Μπέρι Στίβενς, σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ από τον Καναδά, και Ντέιβιντ Γκόλανζ, δικηγόρου με έδρα το Λονδίνο, είχαν συλλάβει με τεχνητή γονιμοποίηση στην κλινική Μπάρτον, όπως ήταν γνωστή. Είχε ιδρυθεί στη δεκαετία του 1940 και ήταν για καιρό αμφιλεγόμενη, καθώς λεγόταν πως χρησιμοποιούσε ως δωρητές σπέρματος έναν μικρό αριθμό εξαιρετικά ευφυών ανθρώπων, επιλεγμένων μεταξύ των φίλων του Ουίσνερ και της συζύγου του.
 
Οι «Σάντεϊ Τάιμς» του Λονδίνου υπενθυμίζουν ότι πριν από 11 χρόνια είχε αποκαλυφθεί πως ο νευροχημικός Ντέρεκ Ρίχτερ ήταν ο γεννήτορας τουλάχιστον 100 από τα παιδιά της κλινικής αυτής.
 
Επειτα από τεστ DNA, οι Στίβενς και Γκόλανζ πιστεύουν τώρα πως ο γεννημένος στην Αυστρία Ουίσνερ είχε παράσχει ο ίδιος ώς και τα δύο τρία των συνολικών δωρεών σπέρματος. Τα τεστ έγιναν το 2007 σε 18 πρόσωπα που είχαν συλληφθεί στην κλινική από το 1942 ώς το 1962. Εδειξαν πως 12 εξ αυτών – τα δύο τρίτα – ήταν παιδιά του Ουίσνερ. Και οι Στίβενς και Γκόλανζ συμπεραίνουν πως οι απόγονοί του μπορεί να φτάνουν και τα 600 παιδιά.
 
Η έρευνα που έκανε ο Γκόλανζ δείχνει πως ο Ουίσνερ δώριζε τακτικά σπέρμα στην κλινική της συζύγου του από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 ώς τα μέσα αυτής του 1960. «Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, έκανε 20 δωρεές τον χρόνο», λέει ο Γκόλανζ. «Εξ αυτού υπολογίζω πως είναι υπεύθυνος για 300 μέχρι 600 παιδιά».
 
Ο Αλαν Πέισι, ειδικός στην ανδρική γονιμότητα στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, είπε στους «Σάντεϊ Τάιμς» πως ο υπολογισμός του Γκόλανζ είναι «αληθοφανής» και πως ένας υγιής άνδρας θα μπορούσε να κάνει ώς και 50 δωρεές σπέρματος τον χρόνο, παρόλο που η σημερινή νομοθεσία δεν το επιτρέπει.
 
Ο Στίβενς πιστεύει πως ο αριθμός των παιδιών του Ουίσνερ μπορεί να φτάνει τα 1.000. Αλλά ακόμη και τα 600 συντρίβουν τα προηγούμενα ρεκόρ. Πέρυσι είχε γίνει γνωστό πως ένας ανώνυμος αμερικανός δωρητής σπέρματος ήταν γεννήτορας 150 παιδιών.
 
Ο Ουίσνερ πέθανε το 1972. Η Μπάρτον, η οποία έχει επίσης πεθάνει, επέμενε ανέκαθεν πως είχε περιορίσει τον αριθμό των δωρεών σπέρματος κάθε δωρητή. Ομως οι Στίβενς και Γκόλανζ πιστεύουν πως η έλλειψη δωρητών στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, όταν οι διαδικασίες της γονιμότητας ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες, είχε αναγκάσει την Μπάρτον να βασιστεί στις δωρεές του συζύγου της για να παραμείνει σε λειτουργία η κλινική. Από την άλλη, «αυτός ήταν που έβρισκε τους δωρητές, έτσι μπορεί να μην το είπε στη γυναίκα του κι εκείνη να πίστευε πως οι δωρεές προέρχονταν από πολλούς διαφορετικούς άνδρες», λέει ο Στίβενς.
 
«ΒΕΕΛΖΕΒΟΥΛ». Αρθρο που έγραψε το ζεύγος για τη δουλειά του, το οποίο δημοσιεύθηκε το 1945 στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), είχε κάνει έναν άλλο επιστήμονα να καταγγείλει τις δραστηριότητές του στη Βουλή των Λόρδων ως «έργο του Βεελζεβούλ». Ο τότε Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζέφρι Φίσερ είχε ζητήσει να τεθεί η κλινική του εκτός νόμου. Την ίδια εποχή, ένας δικαστής είχε αποφανθεί εναντίον μιας γυναίκας σε υπόθεση διαζυγίου με την αιτιολογία ότι υπήρξε «άπιστη» στον σύζυγό της επειδή συνέλαβε τεχνητά.
 
 
Δωρητής σπέρματος στη Βρετανία «απέκτησε εκατοντάδες παιδιά».
 
Δύο άνδρες στη Βρετανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο βιολογικός τους πατέρας ήταν ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής κλινικής στην οποία συνελήφθησαν, υποστηρίζουν τώρα ότι ο ίδιος άνθρωπος ήταν ο μυστικός δωρητής σπέρματος σε εκατοντάδες ακόμα περιπτώσεις.Ο αριθμός αυτός πιθανώς θα ήταν παγκόσμιο ρεκόρ για δωρητή σπέρματος, καθώς ξεπερνά κατά πολύ τους αριθμούς των παιδιών που φέρονται να έχουν αποκτήσει ορισμένοι δωρητές σπέρματος στις ΗΠΑ.Το ζήτημα δεν είναι μόνο ηθικό αλλά και ιατρικό καθώς η πρακτική των πολλαπλών δωρεών ευνοεί τη διάδοση γονιδίων που προδιαθέτουν για ασθένειες, ή ακόμα και τις περιπτώσεις αιμομιξίας από άνδρες και γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι είναι ετεροθαλή αδέλφια.

Στις περισσότερες χώρες ισχύει σήμερα νομικό όριο στον αριθμό των απογόνων για τους δωρητές σπέρματος.

 
Περίπου 1.500 παιδιά συνελήφθησαν με τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης στην «κλινική Μπάρτον» του Λονδίνου από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60, αναφέρουν οι Sunday Times.
Το 1948, επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση έλεγξε την κλινική Μπάρτον και έκρινε ότι η τεχνητή σπερματέγχυσησήμερα κοινή πρακτική- έπρεπε να απαγορευτεί.
 
Η κλινική ήταν εξαρχής αμφιλεγόμενη και επρόκειτο να κλείσει έπειτα από γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής το 1948, η οποία όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε.
 
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: