Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch σε B- από περιορισμένη χρεοκοπία (Restricted Default – RD).

13.03.2012

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες σε B- από περιορισμένη χρεοκοπία (Restricted Default – RD) μετά την ανταλλαγή ομολόγων στο πλαίσιο της διαδικασίας του PSI, χαρακτηρίζοντας μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό «σταθερές» (stable) τις προοπτικές της Ελλάδας.
 
Η Fitch είχε θέσει την Ελλάδα στην κατηγορία B- (με αρνητικές προοπτικές) στις 20 Μαΐου 2011 επικαλούμενη τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Στις 13 Ιουλίου 2011 ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση στην κατηγορία υψηλού κινδύνου CCCπροειδοποιώντας ότι θα θεωρήσει περιορισμένη χρεοκοπία ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρες συλλογικής δράσης.
 
 
Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 ο οίκος υποβάθμισε τη χώρα μας από CCC σε ένα σκαλί πριν τη χρεοκοπία, στο C (υψηλός κίνδυνος χροκοπίας), ενώ στις 9 Μαρτίου -εν όψει της διαδικασίας του PSI- η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε «περιορισμένη χρεοκοπία». Σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει οι άλλοι δύο οίκοι, Standards and Poor’s και Moody’s, όπως είχαν προειδοποίησει.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων βελτίωσε σημαντικά τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους και μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης δυσκολίας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Προσθέτει πάντως ότι αυτός ο κίνδυνος παραμένει με δεδομένα το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά το PSI, και τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό δίνει την αξιολόγηση B- που αντιστοιχεί σε κερδοσκοπικά ομόλογα.

Η Fitch θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους για τους επόμενους 12—24 μήνες και για το λόγο αυτό δίνει σταθερή αξιολόγηση.

Παράλληλα σημειώνει ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος να επανέλθουν οι δυσκολίες αποπληρωμής. Ο λόγος της αναβάθμισης είναι η απόσυρση από μέρους της Fitch της αξιολόγησης των ομολόγων που διέπονταν από το ελληνικό δίκαιο και ανταλλάχτηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες (PSI). Επομένως, η αναβάθμιση βασίζεται στην έκδοση των νέων ομολόγων, που διέπονται από ξένο δίκαιο, και αντανακλούν την απομείωση του ομολογιακού χρέους κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τη Fitch, η ανταλλαγή ομολόγων ήταν μεν μη οικειοθελής, επέτρεψε όμως δε, λόγω της υψηλής συμμετοχής ομολογιούχων, τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μειώνοντας συνεπώς την πιθανότητα η Ελλάδα να έχει βραχυπρόθεσμα παρόμοια προβλήματα αποπληρωμής των οφειλών της.

Ο οίκος αξιολόγησης πάντως επισημαίνει ότι εξακολουθεί να θεωρεί πολύ μεγάλο τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας εξαιτίας του σταθερά υψηλού χρέους, έστω και μετά το PSI, και των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

 
 
Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: