Το απόλυτο κανόνι : Ηλεκτρομαγνητικό όπλο των ΗΠΑ ανοίγει πυρ (νέο βίντεο).

http://www.youtube.com/watch?v=-uV1SbEuzFU

To μεταλλικό βλήμα εκτοξεύεται μέσα σε ένα σύννεφο υπέρθερμου, ιονισμένου αερίου

29.02.201

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δημοσιοποίησε βίντεο με την τελευταία δοκιμή ενός φουτουριστικού κανονιού, το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά πεδία για να εκτοξεύει μεταλλικά βλήματα με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από αυτή που προσφέρουν τα συμβατικά πυροβόλα.
 
Σε αντίθεση με τα περισσότερα όπλα, τα οποία βασίζονται σε πηγές χημικής ενέργειας όπως η πυρίτιδα για να δώσουν ώθηση στο βλήμα, το ηλεκτρομαγνητικό κανόνι της BAE Systems χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης για να επιταχύνει αγώγιμα μεταλλικά βλήματα καθώς κινούνται πάνω σε μια διπλή ράγα.

Τα βλήματα αναπτύσσουν έτσι ταχύτητα από 7.200 μέχρι 9.000 χιλιόμετρα την ώρα, συγκριτικά με περίπου 5.400 χλμ/ώρα σε ένα μέσο πυροβόλο, και φτάνουν σε απόσταση 50 με 100 ναυτικών μιλίων, περίπου 90 με 185 χιλιόμετρα.

Το σύστημα της BAE Systems απελευθερώνει σε κάθε βολή την απίστευτη ενέργεια των 32 megajoule – ένα megajoule ισοδυναμεί με την κινητική ενέργεια ενός οχήματος 900 κιλών που κινείται με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα.

Χάρη στην υψηλή κινητική τους ενέργεια, τα βλήματα μπορούν να εξουδετερώνουν το στόχο χωρίς εκρηκτική γόμωση -πλεονέκτημα που θα απάλλασε το ναυτικό από τους κινδύνους της αποθήκευσης εκρηκτικών υλών στα πλοία.

Στην τελευταία δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πεδίο βολής στη Βιρτζίνια, το ναυτικό χρησιμοποίησε επίτηδες μη αεροδυναμικά βλήματα, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο υλικών ζημιών. Αργότερα, όμως, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κωνικά βλήματα με δέκτη GPS.

Απώτερος στόχος είναι να αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία σε αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα για πλοία επιφανείας.

Για να γίνει όμως αυτό, οι δυνατότητες του όπλου πρέπει να αυξηθούν στις δέκα βολές ανά λεπτό. Ο στόχος αυτός παραμένει ωστόσο υπερφιλόδοξος, καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί πηγή ενέργειας που μπορεί να καλύψει τις ακραίες απαιτήσεις του ηλεκτρομαγνητικού κανονιού.

Οι δοκιμές του όπλου της ΒΑΕ αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετά ακόμα χρόνια.

Στο μεταξύ, το πολεμικό ναυτικό ετοιμάζεται να παραλάβει το πρωτότυπο ενός δεύτερου ηλεκτρομαγνητικού κανονιού από την εταιρεία General Atomics.

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s