Ποιοί πήραν τα 530 δισ. ευρώ που μοίρασε η ΕΚΤ;

01.03.2012

Οι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι σημαντικότεροι αποδέκτες των φθηνών, τριετών δανείων ύψους 530 δισ. ευρώ που μοίρασε χθες η ΕΚΤ, για δεύτερη φορά.

Ουσιαστικά, η Morgan Stanley διαψεύδει τις όποιες ελπίδες ότι μέρος από τη ρευστότητα που έδωσε η ΕΚΤ θα καταλήξει στην πραγματική οικονομία στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που την έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη. Οι τράπεζες θα «παρκάρουν» τα κεφάλαια αυτά στις καταθέσεις της ΕΚΤ ή θα τα επενδύσουν σε 2ετή-5ετή κρατικά ομόλογα.

Οι μεγάλες τράπεζες, όπως οι

  • BNP Paribas,
  • Royal Bank of Scotland,
  • Lloyds,
  • Societe Generale,
  • HSBC,
  • CBK και
  • KBC

εκτιμάται ότι έχουν λάβει 10-20 δισ. ευρώ έκαστη με τις δύο πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=108699

29.02.2012

Τριετή δάνεια 529,53 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1%, έδωσε σε 800 τράπεζες η ΕΚΤ

Φθηνά τριετή δάνεια συνολικού ύψους 529,53 δισ. ευρώ πήραν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι εμπορικές τράπεζες, στο πλαίσιο της δεύτερης πράξης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που από πολλούς χαρακτηρίζεται σαν το «μπαζούκα» της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρός της, Mario Draghi, έχει δηλώσει ότι η πρώτη πράξη μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που είχε δώσει 489 δισ. ευρώ στα τέλη του Δεκεμβρίου, απέτρεψε την πιστωτική ασφυξία στην Ευρωζώνη.

Το ποσό των σχεδόν 530 δισ. ευρώ που ζήτησαν και πήραν 800 τράπεζες είναι ελαφρώς υψηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών και γεννά νέες ελπίδες για τη βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών των επιχειρήσεων και των κρατών. Όμως, η μέχρι στιγμής εμπειρία δείχνει ότι το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ καταλήγει περισσότερο στα κρατικά ομόλογα, παρά στην αγορά.

Οι τράπεζες δανείζονται τα χρήματα αυτά με επιτόκιο μόλις 1% και αγοράζουν κρατικά ομόλογα κυρίως της Ισπανίας και της Ιταλίας, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα σχετικά βελτιωμένο κλίμα στις δευτερογενείς αγορές.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η ΕΚΤ θα ήθελε αυτή η δεύτερη πράξη αναχρηματοδότησης να είναι η τελευταία, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες εθίζονται στη φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=108611

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: