Επιστήμονες κατασκεύασαν ένα νέο τεχνητό στέλεχος βακτηρίων, πραγματοποιώντας ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία συνθετικού κυττάρου.

21.08.2009

Η ομάδα μετέφερε το γονιδίωμα ενός τύπου βακτηρίου σε κύτταρο μαγιάς, το τροποποίησε, και στη συνέχεια το εμφύτευσε σε ένα άλλο βακτήριο. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία συνθετικών οργανισμών, η τοποθέτηση κατασκευασμένου γονιδιώματος σε κύτταρο βακτηρίου. Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες ξεπερνούν το εμπόδιο λειτουργίας του γονιδιώματος μέσα στο κύτταρο παραλήπτη.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από ομάδα στην οποία συμμετείχε ο Κρέγκ Βέντερ, από τις πιο γνωστές φιγούρες στο πεδίο της συνθετικής βιολογίας. Το κύτταρο που προέκυψε από το πείραμα, στη συνέχεια διαιρέθηκε αρκετές φορές, για να παράγει ένα νέο στέλεχος του τροποποιημένου βακτηρίου. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιστημονική ομάδα κατόρθωσε να απενεργοποιήσει το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα του βακτηρίου, κόβοντας στην ουσία συγκεκριμένα τμήματα του DNA.

Ένας από τους στόχους της ομάδας είναι η μεταμόσχευση ενός πλήρους συνθετικού γονιδιώματος σε βακτηριακό κύτταρο, δημιουργώντας βακτήρια προγραμματισμένα να επιτελέσουν συγκεκριμένες λειτουργίες.

Το πεδίο της συνθετικής βιολογίας αντιμετωπίζει έντονη κριτική, θεωρώντας ότι τα σχέδια δημιουργίας τεχνητής ζωής μπορεί να καταλήξει σε λάθος χέρια και να χρησιμοποιηθεί για λάθος σκοπούς.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_21/08/2009_293337

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s