Αστεροειδής σε μέγεθος λεωφορείου πέρασε ξυστά (59.000 χιλιόμετρα) από τη Γη. H NASA έχει ολοκληρώσει την καταγραφή του 35 % των επικίνδυνων αστεροειδών.

O εντοπισμός μικρών αστεροειδών, με διάμετρο μερικών δεκάδων μέτρων, είναι πραγματική πρόκληση για τους αστρονόμους

27.01.2012

Ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο γύρω στα 11 μέτρα πέρασε το απόγευμα της Παρασκευής σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από τη Γη, μόλις 59.000 χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η μέση απόσταση της Σελήνης είναι έξι φορές μεγαλύτερη στα 386.000 χιλιόμετρα.Η NASA είχε πάντως διαβεβαιώσει ο αστεροειδής είναι τόσο μικρός ώστε, ακόμα κι αν βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης, θα ήταν απίθανο να έφτανε ανέπαφος στην επιφάνεια της Γης.
 
«O αστεροειδής 2012 BX34 είναι πολύ μικρός. Δεν θα περνούσε μέσα από την ατμόσφαιρα ακόμα κι αν τολμούσε» έγραψαν στο Twitter ερευνητές του προγράμματος Asteroid Watchτης NASA.Ο αδέσποτος βράχος, ο οποίος έγινε αντιληπτός μόλις την Τετάρτη, έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από τον πλανήτη στις 18.00 ώρα Ελλάδας.Ήταν αόρατος στο γυμνό μάτι, καθώς η φωτεινότητά του δεν υπερβαίνει τη φωτεινότητα του μακρινού Πλούτωνα.Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα NEO (Near Earth Orbit) της NASA, το οποίο επαγρυπνεί για τυχόν επικίνδυνους αστεροειδείς και κομήτες, ανακοίνωσε ότι έχει πλέον αναγνωρίσει το 90% των αστεροειδών που έχουν διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρων και βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 200 εκατ. χιλιόμετρα από την τροχιά της Γης.

Ευτυχώς, κανείς δεν θα βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης τους επόμενους αιώνες.

 
30.09.2011
 
H NASA ολοκληρώνει την απογραφή των επικίνδυνων αστεροειδών, προνοώντας για το μέλλον
 
Αν ανησυχείτε ότι οι άνθρωποι θα έχουν την ίδια τύχη με τους δεινόσαυρους, η NASAέχει καλά νέα.Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχει πλέον αναγνωρίσει το 90% των αστεροειδών που έχουν διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρωνκαι βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 200 εκατ. χιλιόμετρα από την τροχιά της Γης.Οι 981 βράχοι αυτού του είδους θα μπορούσαν δυνητικά να απειλήσουν τον πλανήτη, ωστόσο τα τροχιακά δεδομένα δείχνουν ότι κανένας δεν θα βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης τους επόμενους αιώνες.

«Γνωρίζουμε πλέον πού βρίσκονται οι περισσότεροι και πού πηγαίνουν. Αυτό πραγματικά μειώνει τον κίνδυνο» δήλωσε η Έιμι Μέινζερ στο πρόγραμμα «Κοντινών στη Γη Αντικειμένων» της NASA, περισσότερο γνωστό ως NEO.

Επιπλέον, οι ερευνητές του NEO αναθεώρησαν προς τα κάτω την εκτίμησή της για τον αριθμό των διαστημικών βράχων μεσαίου μεγέθους, από 100 μέτρα έως ένα χιλιόμετρο, οι οποίοι θα μπορούσαν να καταστρέψουν μια ολόκληρη μεγαλούπολη.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, περίπου 35.000 αστεροειδείς μεσαίου μεγέθους κινούνται σε απόσταση μέχρι 200 εκατ. χιλιομέτρων από την τροχιά της Γης. Η νέα εκτίμηση κατεβάζει τον αριθμό στους 20.500.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η απογραφή αυτών μεσαίων αστεροειδών προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς: μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί μόλις 5.200.

Τα νέα δεδομένα, που δημοσιεύονται στο Astrophysical Journal, προέρχονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA (Εξερευνητής Ευρυγώνιας Υπέρυθρης Απογραφής), το οποίο εκτοξεύτηκε το 2009 ειδικά για να μελετήσει τους επικίνδυνους αστεροειδείς.

Το σκάφος καταμετρά τους διαστημικούς βράχους σε μικρές περιοχές του ουρανού προκειμένου να εκτιμήσουν οι αστρονόμοι πόσο μεγάλος είναι ο συνολικός πληθυσμός τους.

Η καταγραφή του 90% των κοντινών αστεροειδών με διάμετρο άνω των 140 μέτρων έως το 2020 είναι στόχος που έθεσε το αμερικανικό Κογκρέσο το 1998. Μέχρι στιγμής το NEO έχει ολοκληρώσει το 35% αυτής της προσπάθειας.

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: