Απαγορεύσεις στις γεωτρήσεις υδραυλικής ρωγμάτωσης. Έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση σεισμών και κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Η κυβέρνηση της Σόφιας απαγόρευσε την εφαρμογή της τεχνικής έπειτα από ογκώδεις διαδηλώσεις  

19.01.2012

H Βουλγαρία απαγορεύει τις αμφιλεγόμενες γεωτρήσεις ρωγμάτωσης. «Έξωση» στη Chevron

H Βουλγαρία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γαλλία που απαγορεύει την αμφιλεγόμενη τεχνολογία «υδραυλικής ρωγμάτωσης» για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Γεωτρήσεις ρωγμάτωσης στις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση σεισμών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας απαγόρευσε την εφαρμογή της τεχνικής, έπειτα από ογκώδεις διαδηλώσεις περιβαλλοντιστών, και μάλιστα ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στη Chevron για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Στην τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης, τεράστιες ποσότητες νερού, χημικών και άμμου διοχετεύονται υπό πίεση μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, τα οποία θρυμματίζονται απότομα και απελευθερώνουν το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που περιέχουν στο εσωτερικό τους.

Ο απότομος θρυμματισμός των υποκείμενων πετρωμάτων έχει ενοχοποιηθεί για την ενεργοποίηση ρηγμάτων και την πρόκληση μικροσεισμών, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται μπορούν να περάσουν στον υπερκείμενο υδροφόρο ορίζοντα.

Άδειες για γεωτρήσεις ρωγμάτωσης σε σχιστολιθικά πετρώματα που περιέχουν πετρέλαιο ενδέχεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση της Πολωνίας.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231146453

H υδραυλική ρωγμάτωση εφαρμόζεται για την εξαγωγή υδρογονανθάκων που βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα

04.01.2012

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για την πρόκληση σεισμών από γεωτρήσεις «ρωγμάτωσης». Ύποπτες δονήσεις στο Οχάιο.

Κλειστή παραμένει μια γεώτρηση στο Οχάιο όπου εφαρμόζεται η αμφιλεγόμενη τεχνική της ρωγμάτωσης για την εξαγωγή πετρελαίου, έπειτα από μια σειρά ύποπτων μικροσεισμών που ανησύχησαν τους ειδικούς και την τοπική κυβέρνηση.

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά την απόφαση της πολιτείας του Άρκανσο να επιβάλλει μορατόριουμ σε αυτού του είδους τις γεωτρήσεις, οι οποίες έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για μικροσεισμούς στην πολιτεία της Οκλαχόμα αλλά και στη Βρετανία.

Μέχρι σήμερα πάντως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι δονήσεις προκλήθηκαν όντως από τις δραστηριότητες της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

«Λιπαντικό» στα πετρώματα

Στην τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης, τεράστιες ποσότητες νερού, χημικών και άμμου διοχετεύονται υπό πίεση μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, τα οποία θρυματτίζονται απότομα και απελευθερώνουν το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που περιέχουν στο εσωτερικό τους.

Η γεώτρηση που φαίνεται να σχετίζεται με τους σεισμούς στο Γιάνγκστοουν του Οχάιο δεν χρησιμοποιείται για την άντληση πετρελαίου, αλλά για τη μόνιμη αποθήκευση των μεγάλων ποσοτήτων νερού που προκύπτουν από διαφορετική γεώτρηση ρωγμάτωσης.

Το βαθύ φρεάτιο της εταιρείας D&L Energy έκλεισε έπειτα από έναν σεισμό έντασης 2,7 βαθμών στις 24 Δεκεμβρίου, ωστόσο η απαγόρευση επεκτάθηκε σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων έπειτα από νέο σεισμό των 4.0 βαθμών στις 31 Δεκεμβρίου.

«Η εστία των σεισμών βρισκόταν κοντά στον πυθμένα του φρέατος, οπότε είναι απίθανο να πρόκειται για σύμπτωση» δήλωσε στο Reuters ο γεωλόγος Τζον Άρμπρουστερ του Πανεπιστημίου Columbia, το οποίο κατέγραψε τις ύποπτες δονήσεις.

Την ίδια άποψη έχει ο Λάρι Μπράουν του Πανεπιστημίου Cornell, σύμφωνα με τον οποίο το νερό που αποθηκεύεται στα φρεάτια «δρα σαν λιπαντικό στη διαδιασία του σεισμού» μειώνοντας την τριβή στις σχισμές και τα ρήγματα του υπεδάφους.

Οι σεισμοί μικρής έντασης φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί κατά δέκα φορές σε περιοχές όπου λειτουργούν γεωτρήσεις ρωγμάτωσης, όπως στο Άρκανσο, την Οκλαχόμα και την Πενσιλβάνια.

Ωστόσο αρκετοί επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα πειστεί πως υπάρχει αιτιολογική σχέση:

«Ο ισχυρός συσχετισμός στο χώρο και τον χρόνο, υποδεικνύει ότι υπάρχει πιθανότητα οι σεισμοί αυτοί να προκλήθηκαν από την υδραυλική ρωγμάτωση» έγραφαν σε περυσινή τους έκθεση ειδικοί της γεωλογικής υπηρεσίας της Οκλαχόμα.

»Παρόλα αυτά, οι αβεβαιότητες στα δεδομένα μάς εμποδίζουμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα με υψηλό βαθμό βεβαιότητας» επισήμαναν.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231144555

Ακτιβιστές της οργάνωσης «Frack Off» σκαρφάλωσαν στην εγκατάσταση της Cuadrilla Resources  

02.01.2012

Αμφιλεγόμενη τεχνολογία γεώτρησης ίσως ήταν η αιτία σεισμών στη Βρετανία. Αποσταθεροποίηση του υπεδάφους.

Η διοχέτευση υγρού υπό πίεση μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, μια αμφιλεγόμενη τεχνική που ονομάζεται «υδραυλική ρωγμάτωση» και εφαρμόζεται για την απελευθέρωση παγιδευμένου πετρελαίου ή αερίου, ήταν «κατά πάσα πιθανότητα» η αιτία που προκάλεσε ασθενείς σεισμικές δονήσεις στη βορειοδυτική Αγγλία.

Τα ευρήματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν εν μέρει τις ανησυχίες περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι επιχειρήσεις ρωγμάτωσης απειλούν τους υδροφόρους ορίζοντες και τις κοινότητες στην επιφάνεια.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από μελέτη της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BGS) για λογαριασμό της εταιρείας Cuadrilla Resources από την οποία πραγματοποιούνταν οι γεωτρήσεις. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι σεισμοί του Απριλίου και του Μαΐου προκλήθηκαν από έναν «ασυνήθιστο» συνδυασμό γεωλογικών χαρακτηριστικών και ανθρώπινων επεμβάσεων.

Η ισχυρότερη από τις δονήσεις είχε ένταση 2,3 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Η έρευνα δείχνει ότι τα γεωλογικά χαρακτηριστικά στην περιοχή του Μπλάκμπουλ θα περιόριζαν τυχόν νέες σεισμικές δονήσεις στους 3 βαθμούς στη χειρότερη περίπτωση.

Τα ευρήματα σχολίασε το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Τα ευρήματα αυτής της έκθεσης θα εξεταστούν πολύ προσεκτικά -σε συνεργασία με τη Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία, ανεξάρτητους ειδικούς, την Αρχή Υγείας και Ασφάλειας και την Περιβαλλοντική Υπηρεσία- προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για την επανέναρξη αυτών των επιχειρήσεων υδραυλικής ρωγμάτωσης.

Σπάζοντας πέτρες

Με τις ανάγκες για ορυκτά καύσιμα και τις τιμές τους να αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η πετρελαϊκή βιομηχανία αναζητά νέες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μια τέτοια πηγή είναι οι υδρογονάνθρακες που βρίσκονται παγιδευμένοι στο εσωτερικό σχιστολιθικών πετρωμάτων σε μεγάλο βάθος -πετρώματα που έχουν «ποτίσει» πετρέλαιο ή αέριο.

Η εξόρυξη αυτών των αποθεμάτων δεν μπορεί να γίνει με συμβατικές μεθόδους, είναι όμως τεχνικά εφικτή με τη διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων νερού και χημικών, μια μέθοδος που ονομάζεται ρωγμάτωση (frackling ή fracturing).

Σε συνθήκες υψηλής πίεσης, το υγρό αυτό θρυμματίζει τα πετρώματα και απελευθερώνει τους πολύτιμούς υδρογονάνθρακες.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία διαβεβαιώνει ότι ο θρυμματισμός των πετρωμάτων δεν μπορεί να επηρεάσει τον υδροφόρο ορίζοντα επειδή βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο βάθος.

Άλλοι, όμως, ανησυχούν ότι ο θρυμματισμός μπορεί δυνητικά να αποσταθεροποιήσει το υπέδαφος και να προκάλεσε ρωγμές που φτάνουν μέχρι τον υπερκείμενο υδροφόρο ορίζοντα. Σε αυτή την περίπτωση, το νερό θα μολυνόταν από τα χημικά της γεώτρησης.

Και οι πετρελαϊκές εταιρείες αρνούνται να αποκαλύψουν τη σύσταση αυτών των χημικών.

Στη Βρετανία, κάτοικοι της περιοχής του Μπλάκπουλ δημιούργησαν την οργάνωση «Frack Off» για να εμποδίσουν τις γεωτρήσεις.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης δήλωσαν ότι τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης «δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη».

Επισήμαναν επίσης ότι η Cuadrilla Resources θα μπορούσε να είχε παραγγείλει τη μελέτη πριν ξεκινήσει τις εργασίες.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231135784

 

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: