Υποβάθμιση 9 χωρών από την S&P. Μαζικό χτύπημα στην Ευρωζώνη, έπεσαν τα «ΑΑΑ» Γαλλίας και Αυστρίας.

13.01.2012

Το μπαράζ υποβαθμίσεων χωρών της Ευρωζώνης -το οποίο είχαν… προλάβει νωρίτερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ξένα ΜΜΕ- επιβεβαίωσε η Standard & Poor’s το βράδυ της Παρασκευής:

Ο οίκος έριξε την αξιολόγηση της Γαλλίας και της Αυστρίας κατά μία μονάδα, υποβαθμίζοντας άλλες επτά χώρες και μειώνοντας τις προοπτικές των υπόλοιπων σε αρνητικές.

Μετά τη σαρωτική κίνηση, ουσιαστικά μόνο η Γερμανία κρατά ταυτόχρονα και το «ΑΑΑ» και τις σταθερές της προοπτικές.

Στις χώρες που υποβαθμίστηκαν «ξεχωρίζουν» η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπροςδύο μονάδες χαμηλότερα– ενώ για όλες τις χώρες με αρνητικές προοπτικές (πλην Γερμανίας και Σλοβακίας δηλαδή) υπάρχουν πιθανότητες 30% για νέα υποβάθμιση μέσα στο 2012.

Οι χώρες που υποβαθμίστηκαν είναι :

  • Γαλλία : από ΑΑΑ σε ΑΑ+
  • Αυστρία : από ΑΑΑ σε ΑΑ+
  • Ιταλία : από Α σε ΒΒΒ+ (κατά δύο βαθμίδες)
  • Ισπανία : από ΑΑ- σε Α (κατά δύο βαθμίδες)
  • Πορτογαλία : από ΒΒΒ- σε ΒΒ (κατά δύο βαθμίδες)
  • Κύπρος : από ΒΒΒ σε ΒΒ+ (κατά δύο βαθμίδες)
  • Μάλτα : από Α σε Α-
  • Σλοβακία : από Α+ σε Α
  • Σλοβενία : από ΑΑ- σε σε Α+

Ο οίκος θεωρεί ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσων «ίσως δεν αρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των συστημικών πιέσεων στην Ευρωζώνη», δηλαδή τις συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλίμα για τα ομόλογα χωρών της Εευρωζώνης στις αγορές κεφαλαίου, την επιδείνωση των προοπτικών για ανάπτυξη αλλά και την «ανοικτή και παρατεταμένη διάσταση απόψεων στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων». 

Η συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου «δεν έχει οδηγήσει σε μία υπέρβαση επαρκούς έκτασης». Μία πολιτική που βασίζονται μόνο στη λιτότητα είναι μία πολιτική που κινδυνεύει «να υπονομευτεί από μόνη της», εξανεμίζοντας τα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, η S&P επικροτεί την στάση που έχει κρατήσει η ΕΚΤ, λέγοντας πως η νομισματική της πολιτική υπήρξε καθοριστική στην αποτροπή απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών.

Χρονικό μία προαναγγελθείσας υποβάθμισης

Η υποβάθμιση των Γαλλίας και Αυστρίας, δύο από τους τελευταίους έξι «άριστους» της Ευρωζώνης, μπορεί να είχε σχεδόν προεξοφληθεί στις αγορές, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης που οίκος αξιολόγησης βάζει στο στόχαστρό της χώρα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνη, βάζοντας έτσι εμμέσως ερωτηματικό ακόμη και στην αξιολόγηση του μηχανισμού στήριξης του κοινού νομίσματος.

Ήδη πριν την επίσημη ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προετοιμάσει το κλίμα, υποβαθμίζοντας τη σημασία της κίνησης της S&P.

Πέραν του Παρισιού, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να υπογραμμίζει πως «δεν πρόκειται για καταστροφή», και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθησύχασε από το Βερολίνο: «Καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης».

Το πρακτικό αποτέλεσμα για την ίδια τη Γαλλία, τα επιτόκια δηλαδή που καλείται να πληρώσει για να δανειστεί, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αμελητέα καθώς εν πολλοίς το Παρίσι ήδη αντιμετωπιζόταν στις αγορές ως χώρα με «ΑΑ+». Οι αναλυτές μάλιστα αναφέρουν πως και οι ΗΠΑ έχουν επίσης υποβαθμιστεί στο ΑΑ+, και δεν αντιμετώπιζει προβλήματα στην άντληση κεφαλαίων.

Ωστόσο, το κεντρικό πρόβλημα που δημιουργείται είναι με την αξιολόγηση του EFSF: Το «ΑΑΑ» του Ταμείου δικαιολογείται ουσιαστικά με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας, που συνεισφέρουν και εγγυώνται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του.

Κράτος Τρέχουσα αξιολόγηση Προηγούμενη αξιολόγηση Προοπτικές
Αυστρία ΑΑ+ ΑΑΑ Αρνητικές
Βέλγιο ΑΑ ΑΑ Αρνητικές
Γαλλία ΑΑ+ ΑΑΑ Αρνητικές
Γερμανία ΑΑΑ ΑΑΑ Σταθερές
Εσθονία ΑΑ- ΑΑ- Αρνητικές
Ιρλανδία ΒΒΒ+ ΒΒΒ+ Αρνητικές
Ισπανία Α ΑΑ- Αρνητικές
Ιταλία ΒΒΒ+ Α Αρνητικές
Κύπρος ΒΒ+ ΒΒΒ Αρνητικές
Λουξεμβούργο ΑΑΑ ΑΑΑ Αρνητικές
Μάλτα Α- Α Αρνητικές
Ολλανδία ΑΑΑ ΑΑΑ Αρνητικές
Πορτογαλία ΒΒ ΒΒΒ- Αρνητικές
Σλοβακία Α Α+ Σταθερές
Σλοβενία Α+ ΑΑ- Αρνητικές
Φινλανδία ΑΑΑ ΑΑΑ Αρνητικές

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231145895

Έχασε το «AAA» η Γαλλία από την S&P

Στην υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων πιστοληπτικών αξιολογήσεων εννέα χωρών της Ευρωζώνης προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services έπειτα από την ολοκλήρωση της αναθεώρησης.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία κατά μία βαθμίδα ενώ την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία κατά δύο βαθμίδες.

Αντίθετα η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του Βελγίου, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.

Όλες οι αξιολογήσεις έχουν μεταφερθεί από το καθεστώς CreditWatch όπου είχαν τοποθετηθεί με αρνητικές επιπλοκές στις 5 Δεκεμβρίου με εξαίρεση την Κύπρο η οποία είχε τοποθετηθεί εκεί στις 12 Αυγούστου. 

Το outlook των αξιολογήσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Κύπρου, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας είναι αρνητικό γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει τουλάχιστον 33% πιθανότητα νέας υποβάθμισης το 2012 ή 2013. 

Ο χρονικός ορίζοντας για τις χώρες με αξιολόγηση στην κατηγορία επένδυσης (investment-grade) είναι έως δύο χρόνια και για τις χώρες με αξιολόγηση στην κατηγορία κερδοσκοπίας (speculative-grade) έως δύο χρόνια. Το outlook των αξιολογήσεων της Γερμανίας και της Σλοβακίας είναι σταθερό. 

Σύμφωνα με τον οίκο η κίνηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι κρίνει πως οι πολιτικές πρωτοβουλίες από τους Ευρωπαίους τις τελευταίες εβδομάδες ενδεχομένως θα είναι αναποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης συστημικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Κατά την άποψη του οίκου, προβλήματα της Ευρωζώνης αποτελούν οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες, η αύξηση στα premium κινδύνου για αρκετές χώρες, η ταυτόχρονη προσπάθεια απομόχλευσης για κυβερνήσεις και νοικοκυριά, η εξασθένιση των οικονομικών προοπτικών και η ανοιχτή και παρατεταμένη διένεξη μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. 

Το αποτέλεσμα της συνόδου στις 9 Δεκεμβρίου και ανακοινώσεις που ακολούθησαν από τους πολιτικούς οδηγούν τον οίκο στο να πιστεύει πως η συμφωνία που επετεύχθη δεν έχει το επαρκές μέγεθος και εύρος για να αντιμετωπίσει πλήρως τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Κατά την άποψη του οίκου η πολιτική συμφωνία δεν παρέχει επαρκείς πόρους ή επιχειρησιακή ευελιξία για την ενίσχυση τις προσπάθειες διάσωσης χωρών.

Ο οίκος επισημαίνει επίσης πως η συμφωνία αποτελεί μερική μόνο αναγνώριση της πηγής της κρίσης: πως η τρέχουσα χρηματοπιστωτική αναταραχή πηγάζει κυρίως από τη δημοσιονομική ασωτία της περιφέρειας. Ωστόσο, σημειώνει ο οίκος τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη είναι και συνέπεια της ενίσχυσης των εξωτερικών ανισορροπιών και των αποκλίσεων στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας.

Γι’ αυτό η S&P σημειώνει πως μία διαδικασία μεταρρύθμισης που βασίζεται μόνο σε μέτρα λιτότητας κινδυνεύει να αποτύχει από μόνη της καθώς η εγχώρια ζήτηση υποχωρεί όσο αυξάνονται οι ανησυχίες των καταναλωτών για την εργασιακή ασφάλεια και τα διαθέσιμα εισοδήματά τους γεγονός που εξαφανίζει τα φορολογικά έσοδα

Για τον οίκο είναι πολύ πιθανό για ορισμένες χώρες το κόστος αναχρηματοδότησης να παραμείνει υψηλό, η διαθεσιμότητα πίστωσης και η οικονομική ανάπτυξη να επιβραδυνθούν περαιτέρω και οι πιέσεις στις χρηματοδοτικές συνθήκες να επιμείνουν.

Από την άλλη μεριά ο οίκος πιστεύει πως η ΕΚΤ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης των αγορών καθώς χαλάρωσε τα κριτήρια για τις εγγυήσεις, μείωσε το επιτόκιο στο 1%

Ο οίκος επιβεβαίωσε επίσης τις αξιολογήσεις επτά χωρών καθώς πιστεύει πως θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αντοχή λόγω της ισχυρής εξωτερικής θέσης και των λιγότερο μοχλευμένων δημόσιων και ιδιωτικών τομέων. 

Ωστόσο, για αυτά τα κράτη με αρνητικές προοπτικές, ο οίκος εκτιμά ότι τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν, καθώς και ότι ένα πιο αντίξοο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον θα μπορούσε να πλήξει τη σχετική δυναμική στο επόμενο ένα ή δύο έτη, σε τέτοιο βαθμό που κατά την άποψή του θα οδηγούσε σε πτωτική αναθεώρηση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων. 

«Πιστεύουμε ότι τα κύρια πτωτικά ρίσκα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κράτη της ευρωζώνης σε διάφορα επίπεδα, σχετίζονται με την πιθανότητα μιας περαιτέρω σημαντικής δημοσιονομικής επιδείνωσης ως συνέπεια ενός πιο υφεσιακού μακροοικονομικού περιβάλλοντος ή/και της διεύρυνσης της αποστροφής ρίσκου μεταξύ των επενδυτών, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε βιώσιμο επίπεδο», αναφέρει η Standard & Poor’s. 

Επίσης, προειδοποιεί ότι μια πιο «άγρια» χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση από αυτή που αναμένει, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των πιέσεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, πιθανότατα οδηγώντας σε επιπλέον δημοσιονομικά κόστη για τα κράτη μέσω προγραμμάτων επανακεφαλαιοποίησης. 

Επιπλέον, εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος κόπωσης των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στις χώρες που βρίσκονται σε βαθιά ύφεση και όπου οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν δυσοίωνες. Τονίζει ακόμη ότι ενώ θεωρεί πως σε γενικές γραμμές η απάντηση των νομισματικών αρχών στα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της ευρωζώνης είναι επαρκής, «η θέση μας μπορεί να αλλάξει καθώς τόσο η κρίση όσο και η απάντηση σε αυτή, βρίσκονται σε εξέλιξη». 

Προσθέτει ακόμη ότι εάν μείωνε την αρχική νομισματική της θέση για όλα τα κράτη της ευρωζώνης, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τις αξιολογήσεις αρκετών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι οι αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης παραμένουν σε σχετικά υψηλό επίπεδο, με μόνο τις Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία να βρίσκονται χαμηλότερα του investment grade.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1380432

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: