Εργαστήριο στην Ολλανδία προχώρησε στην μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πουλερικών, που θα μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα. Έντονες αντιδράσεις απο ΗΠΑ και Ευρώπη.

11.12.2011

Ένα εργαστήριο στην Ολλανδία προχώρησε στην μετάλλαξη του ιού της γρίπης που θα μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα. Έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η δημιουργία σε ένα εργαστήριο στην Ολλανδία ενός μεταλλαγμένου ιού της γρίπης των πουλερικών, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται για έναν ιό με καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προσλάβει ακόμα διαστάσεις πανδημίας.

Το ολλανδικό εργαστήριο με επικεφαλής τον καθηγητή Ron Fouchier του ιατρικού κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι έχει δημιουργήσει ένα μεταλλαγμένο ιό της γρίπης H5N1, ο οποίος θα μπορούσε να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Ο ιός μπορεί να προσβάλλει και τους ανθρώπους με ποσοστό θνησιμότητας περίπου 60%, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει μεταδοθεί στα άτομα μέσω του αέρα, γι’ αυτό και οι θάνατοι που οφείλονται σ’ αυτόν είναι λιγότεροι από 350.

Ανατριχιαστικά ευρήματα

Ωστόσο, τα ευρήματα του καθηγητή Fouchier έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα. Με αφορμή μία συνάντηση ειδικών στην Μάλτα τον Σεπτέμβρη ο καθηγητής έκανε μία ανακοίνωση, της οποίας την βαρύτητα δεν πρόσεξε σχεδόν κανείς τότε.

«Στο εργαστήριο, μπορέσαμε να αλλάξουμε τον ιό H5N1 σε έναν ιό, ο οποίος εύκολα θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον αέρα«, δήλωσε εμφατικά ο ερευνητής με τα τελικά αποτελέσματα της έρευνάς του να αναμένουν την δημοσίευσή τους σε επιστημονικό περιοδικό.

Αντιδράσεις από την κοινή γνώμη

Όμως, μία επιτροπή από την Αμερική έχει μέχρι στιγμής παγώσει την δημοσίευση της έρευνας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα, για να δημιουργήσει μία βιολογική καταστροφή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Από την μεριά του, το κέντρο υγείας σταμάτησε κάθε επικοινωνία αναμένοντας την τελική απόφαση για το ιό, ο οποίος έχει αποτελέσει επίκεντρο έντονων συζητήσεων από υπουργούς Υγείας των δυτικών χωρών.

«Περιμένουμε την απόφαση από την Αμερική. Προς το παρόν είναι αδύνατο να μιλήσουμε για τους ερευνητές μας», ανέφερε το Erasmus.

«Αυτή η έρευνα είναι σίγουρα νόμιμη, όμως είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε αν αυτόν ο ιός έχει την δυνατότητα να μεταδοθεί σε θηλαστικά ή όχι», είπε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Pasteur από την πλευρά του.

Τέλος, μέσα στις πιθανές λύσεις για την εκτόνωση του γεγονότος με τις όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες, είναι να καταστραφεί ο ιός εξ ολοκλήρου.

http://news247.gr/health/ygeia/o_ios_ths_griphs_pio_epikindynos_apo_pote.1532417.html

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: