Η BASF ζητά έγκριση για άδεια μαζικής παραγωγής και πώλησης μεταλλαγμένης πατάτας. Η νέα ποικιλία προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. !!!

Σε αντίθεση με προηγούμενες «μεταλλαγμένες» πατάτες της BASF, οι οποίες έχουν βιομηχανική χρήση, η νέα ποικιλία προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

02.11.2011

H γερμανική εταιρία αγροχημικών προϊόντων BASF κατέθεσε αίτηση στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να λάβει άδεια μαζικής παραγωγής και πώλησης μιας γενετικά τροποποιημένης πατάτας που έχει αναπτύξει. Η Fortuna είναι μια ποικιλία πατάτας ανθεκτική στην ερυσίβη η οποία καταστρέφει τις πατάτες και έτσι θα αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μυκητοκτόνα.Τα «άγρια» γονίδια

Η ερυσίβη είχε προκαλέσει τον μεγάλο λιμό στην Ιρλανδία στα τέλη του 19ου αιώνα. Η προσπάθεια ανάπτυξης μιας νέας ανθεκτικής ποικιλίας πατάτας ξεκίνησε όταν, πριν από μερικά χρόνια, σε άγριες πατάτες που φυτρώνουν σε ορεινές περιοχές στο Μεξικό εντοπίστηκαν δύο γονίδια που τις προστάτευαν από την ερυσίβη.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ στην Ευρώπη υπάρχει ισχυρό κίνημα κατά της παραγωγής και πώλησης γενετικά τροποποιημένων προϊόντων το οποίο και έχει εμποδίσει την ΕΕ να δώσει σχετικές άδειες.

Επιχείρημα ο περιορισμός των φυτοφαρμάκων

Η BASF κατέθεσε ωστόσο την αίτησή της και τα στελέχη της πιστεύουν ότι τα στοιχεία που έχει παραδώσει σχετικά με την ασφάλεια της Fortuna θα πείσουν τις αρμόδιες Αρχές να της δώσουν την άδεια να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της νέας ποικιλίας. Η εταιρία εκτιμά ότι, αν όλα πάνε καλά και λάβει την άδεια, σε περίπου τέσσερα έτη οι ανθεκτικές πατάτες της θα βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231135799

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s