Η καταχρεωμένη Ελλάδα αναδεικνύεται σε στυλοβάτη της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων. Είναι ο δεύτερος καλύτερος πελάτης της Γερμανίας, τέταρτος της Γαλλίας και όγδοος της Αμερικής. !!!

07.03.2010

Η καταχρεωμένη Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν από τους στυλοβάτες των μεγάλων παικτών της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων. Από το 1974 μέχρι σήμερα είναι ο δεύτερος καλύτερος πελάτης της Γερμανίας, τέταρτος της Γαλλίας και όγδοος της Αμερικής, χώρες που αυτές τις ημέρες επισκέπτεται ο πρωθυπουργός και σε μόνιμη βάση ασκούν πιέσεις για νέες παραγγελίες.

Στην περίοδο της μεταπολίτευσης στην Αθήνα χρεώνεται ένα στα 10 ευρώ, που εισρέει στα ταμεία των γερμανικών βιομηχανιών όπλων. Το 9,6% των γερμανικών εξαγωγών σε οπλικά συστήματα κατέληξε στην Ελλάδα, φέρνοντάς τη στη δεύτερη θέση μετά την Τουρκία, που έχει απορροφήσει το 14,2% στο ίδιο διάστημα, ενώ τρίτη είναι η Αργεντινή.

Καλύτερη χρονιά για το Βερολίνο ήταν το 1998, όταν έφτασαν οι γερμανικές εταιρείες να πουλήσουν το 28,5% της παραγωγής τους. Τεράστια ποσοστά κατέγραψαν επίσης το 1994 (25,6%), το 1992 (22,2%), το 1979 (21,4%), το 2006 (18,2%)… Συνολικά οι πωλήσεις τους προς την Ελλάδα έχουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, λόγω των μεγάλων αγορών τόσο σε άρματα όσο και σε υποβρύχια.

*Ακολουθεί η Γαλλία, της οποίας οι εξαγωγές όπλων προς την Ελλάδα κινούνται στο 5,5% των όσων προωθεί σε όλο τον κόσμο. Από τις καλύτερες χρονιές ήταν το 2007, με πωλήσεις που αντιστοιχούν στο 36% των εξαγωγών της παγκοσμίως, το 1992 (26%) και το 1978 (20,9%). Αλλά και τη διετία 1988-1989 (15% και 17,4% αντίστοιχα), όταν επί Α. Παπανδρέου μοιράστηκε η μεγάλη αγορά μαχητικών αεροσκαφών σε ΗΠΑ και Γαλλία.

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία

Η Ελλάδα είναι ο τέταρτος καλύτερος πελάτης των γαλλικών βιομηχανιών μετά τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Και εάν προχωρήσουν οι εν εξελίξει διαπραγρατεύσεις για την αγορά των έξι γαλλικών φρεγατών (με κόστος άνω των 3 δισ. ευρώ), θα βρεθεί σε ακόμη υψηλότερη θέση.

*Στις ΗΠΑ καταλήγουν τα περισσότερα χρήματα που πληρώνουμε για εξοπλισμούς. Ωστόσο, αυτά αντιστοιχούν στο 3,7% των εξαγωγών όπλων της Αμερικής. Καθ’ όλο το διάστημα της μεταπολίτευσης η καλύτερη χρονιά τους ήταν το 2003. Τότε έφτασε η Ελλάδα να απορροφά το 27,6% των εξοπλισμών, που εξήγαγαν οι ΗΠΑ. Επίσης το επόμενο έτος, όταν άλλη μία φορά έγραψαν διψήφιο ποσοστό (12%).

Οι άλλες καλές χρονιές των Αμερικανών ήταν το 1992 (9,7%), το 1976 (8%), το 1990 (7,3%) και το 1989 (7%). Και δεν είναι τυχαίο που κάθε κυβέρνηση αναλαμβάνοντας την εξουσία έσπευδε να κάνει παραγγελία νέων αεροσκαφών. Η Ελλάδα είναι ο 8ος καλύτερος πελάτης των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια, πίσω από την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα, το Ισραήλ, τη Σ. Αραβία, τη Ταϊβάν, την Τουρκία και το Ιράν.

Τα μεγάλα ποσοστά της παγκόσμιας βιομηχανίας, που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, έχουν σύρει ένα ατέλειωτο χορό πολλών δισ. ευρώ στο όνομα της εθνικής άμυνας και του εξοπλιστικού ανταγωνισμού Αθήνας και Αγκυρας. Την ίδια ώρα που οι αμυντικές δαπάνες στις χώρες του eurogroup βαίνουν μειούμενες, με τους άλλους ευρωπαίους πολίτες να απολαμβάνουν μέρισμα ειρήνης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=138724

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s