‘Ο Γαλλοεβραίος Στεφάν ‘Εσέλ (‘επιζών ‘από ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης καί συντάκτης τό 1948 τής Παγκόσμιας Διακήρυξης Δικαιωμάτων τού ‘Ανθρώπου), δηλώνει : »Κανείς δέν τολμάει νά ‘επικρίνει τό ‘Ισραήλ ‘επειδή φοβάται μήπως χαρακτηριστεί ‘αντισημίτης» !!! Τό 2009 χαρακτήρισε τίς ‘επιθέσεις τού ‘Ισραήλ στήν Γάζα ‘εγκλημα κατά τής ‘Ανθρωπότητας. !!!

Ο Stephan Hessel γεννήθηκε στό Βερολίνο στίς 20 ‘Οκτωβρίου 1917 . Παιδί τής Helen Grund καί τού Γερμανοεβραίου συγγραφέα Franz Hessel, μετανάστευσε μέ τούς γονείς του στό Παρίσι τό 1924. Τό 1939 άπέκτησε τήν Γαλλική υπηκοότητα. 

Είναι ‘επιζών ‘από τό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Buchenwald, όπου κρατήθηκε καί βασανίστηκε.

Συμμετείχε στήν Γαλλική Άντίσταση καί σάν πράκτορας στήν BCRA (Bureau Central de Renseignements et d’Action). Έχει διατέλεσει Διπλωμάτης καί Πρέσβυς.

Συμμετείχε τό 1948 στήν σύνταξη τής Παγκόσμιας Διακήρυξης Δικαιωμάτων τού ‘Ανθρώπου.

Τό 2008 βραβεύτηκε άπο τήν UNESCO, για τη συμβολή του στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τόν Αύγουστο τού 2006 υπέγραψε μια έκκληση ενάντια στις Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στο Λίβανο. Η έκκληση, έγινε από μέλη της Οργάνωσης »Ευρωπαίοι Εβραιοι για μια δίκαιη ειρήνη» (European Jews for a Just Peace), καί δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Libération και σε άλλες γαλλικές εφημερίδες. Είχε τίτλο : nous juifs contre les frappes d’ israel – »Εμείς οί Εβραίοι έναντια στα χτυπήματα τού Ισραήλ».

Στίς 5 Ιανουαρίου 2009 άσκησε κριτική στις στρατιωτικές επιθέσεις τού Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας καί τις χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου καί ‘εγκλημα κατά τής ‘Ανθρωπότητας. !!!

http://en.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9phane_Hessel

11.12.2008

Να προκαλούμε τις συνειδήσεις.

Ένας από τους ανθρώπους που συνέταξαν, πριν από 60 χρόνια, την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Γάλλος πρέσβης Στεφάν Εσέλ, τιμήθηκε χθες με το βραβείο της UΝΕSCΟ για τη συμβολή του στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

O Εσέλ θυμάται το άγχος που είχαν το 1948 οι συντάκτες της Διακήρυξης, καθώς φοβούνταν την αρνητική ψήφο όχι μόνο των κομμουνιστικών, αλλά κυρίως των αραβικών χωρών, καθώς η ιδέα πως οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν ίσα δικαιώματα αποτελούσε γι΄ αυτές σχεδόν αιτία πολέμου. Όμως οι δημοκράτες την υποστήριξαν σθεναρά και η Διακήρυξη υιοθετήθηκε. «Να άνθρωποι με θάρρος!», λέει σήμερα ο Εσέλ. «Έτσι καταλαβαίνει κανείς για πόσο μεγάλα πράγματα είναι ικανοί οι μεγάλοι δημοκράτες». Η πείρα, προσθέτει, του έχει διδάξει ότι «οι πόλεμοι είναι πλέον αδύνατο να κερδηθούν. Δεν έχουμε κερδίσει πόλεμο από το 1945. Όταν αναζητείς μια λύση στα προβλήματα με πόλεμο, είναι σίγουρο ότι ακολουθείς λάθος δρόμο και αυτό το απέδειξε ο 20ός αιώνας».

Ο Εσέλ, ο οποίος έκλεισε πρόσφατα τα 91, είναι ένας σοφός του 20ού αιώνα, ένας αυθεντικός πολίτης χωρίς σύνορα. Αριστερός στις πεποιθήσεις, χθες ήταν στη Γάζα, σήμερα είναι με τους άστεγους και τους μετανάστες, αύριο με όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται, σε κάθε χώρο, εναντίον των αδικιών του κόσμου. «Είναι ο πιο ανθρώπινος από τους ουνιβερσαλιστές», λέει γι΄ αυτόν ο φίλος του Εντγκάρ Μορέν, «ένα ον εκλεκτό με την ευγενέστερη έννοια του όρου». Εδώ και πάνω από μισό αιώνα, ο Εσέλ, ο οποίος είχε πατέρα εβραίο και εκτοπίστηκε από τους ναζί στο Μπούχενβαλντ, προσπαθεί να πείσει ακτιβιστές και ισχυρούς να προστατεύουν «τα κεκτημένα του πολιτισμού». Η φιλοσοφία του συνοψίζεται στη φράση: «Να προκαλούμε τις συνειδήσεις».

Τιμήθηκε από την UΝΕSCΟ ανήμερα της 60ής επετείου από την υπογραφή της Διακήρυξης και στην ομιλία του δεν παρέλειψε να επικρίνει τη Γαλλία για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους μετανάστες. Γεννημένος το 1917 στο Βερολίνο, ανατράφηκε με τον φωτισμένο αντικομφορμισμό των γονιών του (ήταν γιος του συγγραφέα Φραντς Έσελ και της ζωγράφου Έλεν Γκρουντ, του ζευγαριού που έφερε στην οθόνη ο Φρανσουά Τρυφώ στην ταινία «Ζυλ και Τζιμ»). «Κατάλαβα πολύ νωρίς ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για να συμβιώσουμε σ΄ αυτή τη Γη από το να μάθουμε να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και να διαλεγόμαστε», είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του στη «Λε Μοντ». Στη χθεσινή ομιλία του, μέμφθηκε τη διεθνή κοινότητα για τις άτολμες επικρίσεις των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Ουδείς τολμάει να επικρίνει το Ισραήλ επειδή φοβάται μήπως χαρακτηριστεί αντισημίτης», τόνισε. «Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτόν τον δισταγμό και να υποστηρίξουμε εκείνους τους ανθρώπους στο Ισραήλ που θέλουν την ειρήνη».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4491677&ct=2

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: