Η φοροκάρτα ‘ερχεται μέσα στόν ‘Ιούνιο.


Η εισαγωγή της στη ζωή μας σήκωσε μεγάλη συζήτηση: από τις αντιδράσεις πολλών φορολογουμένων μέχρι την παρέμβαση της ευρωπαϊκής αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Τελικά, φαίνεται ότι όλα αυτά ξεπεράστηκαν, με αποτέλεσμα ο υπουργός οικονομικών να προαναγγείλει την έναρξη της χρήσης της από τα μέσα του επόμενου μήνα (αν δεν έχουμε και νέα παράταση).

Ο λόγος για τη φορο-κάρτα, την ειδική, δηλαδή, κάρτα, που θα μπορούν να προμηθευθούν όλοι οι φορολογούμενοι και να απαλλαγούν – όπως υπόσχεται το υπουργείο οικονομικών – από τη συλλογή αποδείξεων. Το Capitaltax επιχειρεί σήμερα να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, που αφορούν στη χρήση της.

Κατ΄ αρχήν, η προμήθεια και η χρήση της επονομαζόμενης και ως “Κάρτα Αποδείξεων” είναι προαιρετική. Δεν χρειάζεται να εφοδιαστούν με αυτή όλοι οι φορολογούμενοι και δεν αποτελεί – σε καμία περίπτωση – πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, έχει όμως το μέγεθος αυτής.

Θα διατίθεται δωρεάν από τα υποκαταστήματα των τραπεζών, που θα συνεργαστούν σχετικά με το υπουργείο οικονομικών. Προσοχή ! Όταν επισκεφθείτε μια τράπεζα, δεν υποχρεούστε να δώσετε τον αριθμό φορολογικού μητρώου σας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησής σας. Επίσης, οι υπάλληλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι υποχρεωμένοι να σας δώσουν την οποιαδήποτε οδηγία για τη χρήση της, παρά μόνο προαιρετικά.

Η κάρτα θα έχει έναν δεκαψήφιο κωδικό, θα αναγράφει “Κάρτα Αποδείξεων”, το εθνόσημο, “Ελληνική Δημοκρατία”, “Υπουργείο Οικονομικών” και τη φράση “Δίνω την κάρτα, συλλέγω τα έξοδα”.

Επειδή το κόστος έκδοσης της κάρτας είναι χορηγία της κάθε τράπεζας, τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν ελεύθερα την οπίσθια όψη της (το υπουργείο, πάντως, μπορεί να αρνηθεί περιεχόμενο, που θεωρεί ότι είναι ενάντια στη φιλοσοφία του έργου). Υποχρεούνται μόνο να αναγράφουν τα εξής:

“ΧΟΡΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΑΡΤΑΣ”
και
“Για την ενεργοποίηση της κάρτας μπείτε στο http://link.minfin.gr/karta ή στείλτε sms στο 54053 με τον ΑΦΜ σας, κενό και το 10ψήφιο αριθμό της κάρτας”
καθώς και
“Η κάρτα αυτή δεν είναι τραπεζικό προϊόν. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομικών στο τηλ: 2110007111.

Μόλις ο φορολογούμενος προμηθευθεί την κάρτα, πρέπει να δηλώσει τον αριθμό της στη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω sms. Κάθε χρήστης μπορεί να δηλώσει έως τρεις κάρτες στον ΑΦΜ του μέσα σε ένα μήνα, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις απώλειας ή αντικατάστασης, καθώς και αν έχει προστατευόμενα μέλη.

Όταν κάνει κάποια αγορά, θα δώσει στην επιχείρηση την κάρτα, ώστε να περαστεί σε αυτή – μέσω του τερματικού – το ποσό της απόδειξης. Η συναλλαγή αυτή εγγράφεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης (π.χ. τράπεζα), και στη συνέχεια αποστέλλεται στο ΚΕΠΥΟ.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την καταγραφή του ΑΦΜ της επιχείρησης, της ημερομηνίας και του ποσού στην προσωπική μερίδα αποδείξεων του φορολογουμένου. Κάθε χρήστης θα μπορεί να ελέγχει την προσωπική του μερίδα μέσω διαδικτύου. Τα στοιχεία αυτά θα διαγράφονται από τη μερίδα μέσα σε ένα μήνα από την τελευταία εκκαθάριση του εκάστοτε οικονομικού έτους.

Τα υπόλοιπα στην πράξη, ή – μάλλον – στο… ταμείο.

http://www.capital.gr/NewsPrint.asp?id=1190887

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της φοροκάρτας, στην οποία θα καταγράφονται οι αποδείξεις δαπανών των φορολογούμενων για το κτίσιμο του αφορολόγητου αποδείξεων των 12.000 ευρώ.

Όπως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η χρήση της φοροκάρτας θα είναι προαιρετική και δεν θα περιέχει κανένα προσωπικό στοιχείο των φορολογούμενων, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ένσταση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Για τον κάθε φορολογούμενο θα προβλέπεται ότι θα μπορεί να ενεργοποιήσει το πολύ μέχρι 3 κάρτες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του.

Η φοροκάρτα θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων και θα δίνει τη δυνατότητα στην εφορία να ελέγχει online τον τζίρο των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που οφείλουν να αποδίδουν.

Διευκρινίζεται ότι η φοροκάρτα θα είναι ανώνυμη και θα έχει τις διαστάσεις μια συνηθισμένης μαγνητικής πιστωτικής κάρτας. Είτε ο καταναλωτής πληρώνει για την αγορά ενός προϊόντος με μετρητά, είτε με πιστωτική – χρεωστική κάρτα θα δίνει στον καταστηματάρχη την κάρτα του για να την περάσει από τα μηχανήματα POS, που χρησιμοποιούνται και σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες. Έτσι, η συναλλαγή θα καταγράφεται από την τράπεζα, η οποία δεν θα έχει καμία πληροφορία για τον καταναλωτή που έκανε τη συναλλαγή.

Πως θα γίνει η ενεργοποίηση

Η ενεργοποίηση θα γίνεται είτε διαδικτυακά είτε μέσω αποστολής SMS το οποίο  θα κοστίζει το πολύ 11 λεπτά, ενώ για να είναι η φοροκάρτα έτοιμη προς χρήση απαιτείται η αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογούμενου για να γνωρίζει το υπουργείο σε ποιον ανήκει, ώστε να γίνει η συσχέτιση με τις αποδείξεις.

Στη πρώτη περίπτωση ο πολίτης θα πρέπει να μπει στην στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή, όπου θα ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του.

Διαφορετικά, θα πρέπει να αποστείλει  SMS από το κινητό του τηλέφωνο τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθµό που θα ανακοινωθεί. Έπειτα θα λάβει ένα ενημερωτικό SMS που του επιβεβαιώνει ή όχι την επιτυχία ενεργοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά θα έχουν τη δική τους φοροκάρτα συνδεδεμένη με το ΑΦΜ των γονιών τους, ενώ σε περίπτωση που κάποιος χάσει τη κάρτα εκδίδεται καινούργια.

Με τη φοροκάρτα το υπουργείο αποσκοπεί την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από τον ΦΠΑ αφού οι επιχειρήσεις δε θα μπορούν να αποκρύψουν τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει.

Η χρήση της κάρτας

Σημειώνεται ότι μετά από κάθε αγορά ο φορολογούμενος θα δίνει τη κάρτα στο ταμείο στην οποία θα καταγράφεται η συναλλαγή στα ειδικά μηχανήματα POS και έτσι θα ενημερώνεται η τράπεζα η οποία με τη σειρά της θα ενημερώνει κάθε τέλος του μήνα το υπουργείο Οικονομικών τις συναλλαγές του φορολογούμενου.

Έτσι, οι φορολογούμενοι θα μπορούν με κωδικούς της υπηρεσίας taxisnet να μπαίνουν στο φάκελο που έχει δημιουργηθεί και να βλέπουν τις αποδείξεις που έχουν συλλέξει και να διαπιστώνουν ότι έχουν καταγραφεί όλες.

http://news247.gr/oikonomia/erxetai_h_forokarta.857943.html

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s