ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ καί ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ. ‘Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Συνέδριο του Economist με θέμα: «Meeting the challenges through leadership strategy» (28 Απριλίου 2010)

 

‘Ο Πρωθυπουργός τής Έλλαδας Γιώργος Α. Παπανδρέου, στήν ‘ομιλία του στό συνέδριο τού Economist μέ θεμα : » Αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσω της στρατηγικής ηγεσίας » , δήλωσε τά παρακάτω.

… Λαμβάνουμε μέτρα για  το περαιτέρω άνοιγμα των αγορών, με την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων, καθιστώντας τις αγορές πρόσφορες σε νέες επενδύσεις. ..Κάνουμε επίσης μια τεράστια αλλαγή στη Διοίκηση, μέσω του προγράμματος «Καλλικράτης», καταργώντας 4.000 Οργανισμούς  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που  κλείνουν οριστικά. Οι περισσότεροι από 50 Νομοί της χώρας συγχωνεύονται σε 13 Περιφέρειες, και οι περισσότεροι από χίλιοι Δήμοι σε 333. Επιπλέον, μειώνουμε τα πέντε επίπεδα διακυβέρνησης σε τρία. Αυτές δεν είναι απλώς  μεγάλες, αλλά θα τις χαρακτήριζα  και επαναστατικές αλλαγές, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ουσιαστικές αλλαγές. … Τα προβλήματά μας  θα ήταν πιο περιορισμένα, πολύ πιο  περιορισμένα, αν πρώτα απ’ όλα είχε καταλήξει η Διεθνής Κοινότητα στα αναγκαία συμπεράσματα και είχε πάρει τις αναγκαίες σημαντικές αποφάσεις, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το 2008. Αυτή ήταν μια κρίση που προκλήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, λόγω της έλλειψης κανόνων, λόγω της έλλειψης διαφάνειας – αυτές είναι και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα στις ΗΠΑ –  λόγω της απάτης, σχετικά με το πώς πρέπει να λειτουργούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, κυρίως το πιο κερδοσκοπικό κομμάτι τους. Η επαγρύπνηση της  Διεθνούς Κοινότητας, σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής κανόνων διαφάνειας, υπήρξε δυστυχώς μέχρι τώρα αναιμική και αργή. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα επικρατεί ο παραλογισμός. Παραδείγματος χάρη, τα επιτόκια των δανείων για την Ελλάδα είναι τέσσερις φορές υψηλότερα σήμερα, από ό,τι ήταν πριν από τέσσερις μήνες, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτό κάποια λογική εξήγηση, βασισμένη σε αντικειμενικά κριτήρια. Οι αγορές προβάλλουν τους φόβους τους. Οι αγορές προβάλλουν τους φόβους τους σήμερα, κυρίως λόγω της  κρίσης αξιοπιστίας του 2008. Ανησυχούν και στηρίζουν τους υπολογισμούς τους στα πιο απαισιόδοξα σενάρια. Στηρίζουν τους υπολογισμούς τους στα πιο απαισιόδοξα σενάρια και όχι στα πιο πιθανά. Αυτό είναι παραλογισμός. Και αν τις αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν, οι προβλέψεις τους θα επαληθευθούν. … Για όσους από εσάς δεν έχουν πεισθεί ακόμα, υπάρχει  περαιτέρω απόδειξη ότι οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται και δεν  λειτουργούν ορθολογικά, εξ ορισμού. Τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα σήμερα είναι πέραν κάθε λογικής  και αυτό δείχνει, αφενός, την απόλυτη έλλειψη νηφαλιότητας των αγορών και, το χειρότερο, το μέγεθος της κερδοσκοπικής πίεσης που δέχεται η χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε τα δικά μας προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίζουμε. Ας είναι λοιπόν αυτό, ένα ισχυρό μήνυμα για την ευρύτερη επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ.

… Αυτή είναι η ευθύνη μας ως Έλληνες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και κάνουμε ό,τι πρέπει. Πρόκειται όμως και για συλλογική ευθύνη. Η Ελλάδα μετατρέπει την κρίση αυτή σε ευκαιρία. Πιστεύω ότι, τόσο η Ευρώπη, όσο και ο κόσμος, μπορούν να μετατρέψουν την κρίση αυτή σε ευκαιρία, να κάνουν την παγκοσμιοποίηση πιο σταθερή, πιο ανθρώπινη, πιο πράσινη, πιο δίκαιη. Και πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε όλη τήν ‘ομιλία στό ‘επίσημο Site τού ‘Ελληνα Πρωθυπουργού : http://www.primeminister.gr/2010/04/29/1688

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s